RECORD DIGGING ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Mary Lattimore επαναπροσδιορίζει την έννοια της άρπας στον μοντέρνο ήχο

H Mary Lattimore επαναπροσδιορίζει την έννοια της άρπας στον μοντέρνο ήχο
Το Goodbye, Hotel Arkada πήρε το όνομά του από ένα πρώην μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο στο κροατικό νησί Hvar, όπου κάποτε η Lattimore περιπλανιόταν στους άδειους διαδρόμους. photo: Bandcamp

Το να ακούς ένα άλμπουμ της Mary Lattimore είναι σαν να ξεφυλλίζεις ένα λεύκωμα γεμάτο παλιές φωτογραφίες. Για την αρπίστα με έδρα το Λος Άντζελες, καμία στιγμή δεν είναι πολύ ασήμαντη για να αποτυπωθεί στη σύνθεση της: το μοναχικό ελάφι που είδε στο δάσος κατά τη διάρκεια μιας διαμονής στο σπίτι, ένα σύννεφο από ένα οδικό ταξίδι.

Όλα παίζουν τον ρόλο τους στην υφή αυτού του υπέροχου άλμπουμ. Η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να αποτυπωθεί με τις χορδές της άρπας της. Κι έτσι ένα ταξίδι στο όνειρο ξεκινάει.

Σε προηγούμενα άλμπουμ της όπως το Collected Pieces του 2017 και το Silver Ladders του 2020 κωδικοποίησε το στυλ της, μεταμορφώνοντας ιστορίες από τα ταξίδια της σε μελαγχολικές ωδές που προορίζονταν να ξυπνήσουν την αίσθηση μιας αναζωπυρωμένης ανάμνησης.

Με το Goodbye, Hotel Arkada, προσκαλεί μια σειρά από αρκετά γνωστούς συνεργάτες να βοηθήσουν στη δημιουργία ονειρικών τραγουδιών που προέρχονται από περασμένες στιγμές και περασμένες εποχές. Ενώ ο φωτεινός τόνος του οργάνου της παραμένει το καθοριστικό χαρακτηριστικό της μουσικής, αγκαλιάζει μια πιο σκοτεινή διάθεση από πριν.

Το Goodbye, Hotel Arkada πήρε το όνομά του από ένα πρώην μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο στο κροατικό νησί Hvar, όπου κάποτε η Lattimore περιπλανιόταν στους άδειους διαδρόμους, καθώς φαντασιωνόταν το μεγαλείο των ημερών της δόξας του.

Αργότερα έμαθε από μια φίλη της ότι το μέρος είχε καταστραφεί και εκσυγχρονιστεί, και τα νέα ώθησαν στο να δημιουργηθεί αυτός ο δίσκος με την τόσο απαλή χροιά αλλά και χάρη.

Ωστόσο, ακόμη και σε στιγμές που μια μελωδία γίνεται ταραχώδης και πιο τραχιές, οι συνθέσεις της Lattimore μπορούν να είναι αμείλικτα όμορφες. Η μουσική της αποφεύγει την αταξία, πλέκει προσεκτικά γλυκά κομμάτια μελαγχολίας και τελειώνει πάντα με έναν αισιόδοξο τόνο.

Το Goodbye, Hotel Arkada αξίζει πολλές ακροάσεις μιας και μπορεί να σε ταξιδέψει από την πρώτη νότα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ