ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3,13 εκατ. δολάρια πουλήθηκε το «χαμένο X-Wing» των ταινιών «Star Wars»

3,13 εκατ. δολάρια πουλήθηκε το «χαμένο X-Wing» των ταινιών «Star Wars»
Με τιμή εκκίνησης τα 400.000 δολάρια, το μοντέλο Red Leader έφτασε να πουληθεί λίγο πάνω από 3,13 εκατομμύρια AP Photo/Tony Gutierrez

Ένα χαμένο από καιρό μοντέλο ενός μαχητικού διαστημοπλοίου X-Wing που χρησιμοποιήθηκε στη μεγάλη μάχη του φινάλε της πρώτης ταινίας «Star Wars» του 1977 πωλήθηκε σε δημοπρασία για πάνω από 3,13 εκατομμύρια δολάρια την Κυριακή (15/10).

Κατασκευασμένο από την εταιρεία οπτικών εφέ Industrial Light & Magic του Τζορτζ Λούκας, το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε στην τελική μάχη γύρω από το Άστρο του Θανάτου στην ταινία «Star Wars: A New Hope». Ήταν γνωστό ως Red Leader, καθώς τα δύο επάνω φτερά του φέρουν μια χαρακτηριστική κόκκινη λωρίδα

Το μοντέλο των 50 εκατοστών ανακαλύφθηκε στη συλλογή του μοντελιστή Greg Jein, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τη δουλειά του στις ταινίες «1941» και «Στενές επαφές τρίτου τύπου». Ο Jein πέθανε τον περασμένο Μάιο, σε ηλικία 76 ετών.

Η λεπτομέρεια στο σχεδιασμό του μοντέλου είναι πολύ μεγάλη, καθώς χρησιμοποιούνταν σε κοντινά πλάναHeritage Auctions

Γνωστό από καιρό ως «το χαμένο X-Wing», ανακαλύφθηκε από μια ομάδα ειδικών στα οπτικά εφέ, συμπεριλαμβανομένου του Gene Kozicki, καθώς βοηθούσαν την οικογένεια του Jein να οργανώσει τη συλλογή του, δήλωσε ο Kozicki στο Hollywood Reporter.

«Για όσους από εμάς μεγάλωσαν τη δεκαετία του 1970 ή του 1980 και για όσους από εμάς εργάζονται στα οπτικά εφέ, αυτό το μοντέλο είναι ένα τόσο σημαντικό εύρημα όσο τα κόκκινα παπούτσια από τον “Μάγο του Οζ” ή το Γεράκι της Μάλτας από την ομώνυμη ταινία», είπε ο Kozicki.

Είναι ένα από τα μόλις τέσσερα μοντέλα που είναι γνωστά ως «hero models», ιδιαίτερα λεπτομερή για χρήση σε κοντινά πλάνα – διαθέτει αρθρωτά φτερά, φώτα που λειτουργούν και φέρει σημάδια από μάχες. Για την ίδια σκηνή μάχης είχαν κατασκευαστεί και «pyro models», που μπορούσαν να ανατιναχθούν και για το λόγο αυτό ήταν πολύ λιγότερο λεπτομερή.

Δεν είναι γνωστό πώς ο Jein, ο οποίος δεν εργάστηκε στο «Star Wars», απέκτησε αυτό το μοντέλο. Ο Kozicki υπέθεσε ότι μπορεί να προστέθηκε στη συλλογή του όταν εργαζόταν στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Στενές επαφές τρίτου τύπου» (1977), στην οποία πολλοί εργαζόμενοι στα οπτικά εφέ δούλευαν επίσης για το «Star Wars» την ίδια περίπου εποχή.

Στη δημοπρασία της Κυριακής παρουσιάστηκαν πολλά άλλα αντικείμενα του «Star Wars» από την προσωπική συλλογή του Jein, συμπεριλαμβανομένης μιας αυθεντικής στολής Stormtrooper, από την ίδια ταινία, η οποία πωλήθηκε για 645.000 δολάρια. Ενώ μια παρτίδα πρωτότυπων σεναρίων παραγωγής πωλήθηκε για 27.500 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ