ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δημήτρης Μπάσης έμαθε τα πάντα για την ζωή μέσα από τη μουσική

Ο Δημήτρης Μπάσης έμαθε τα πάντα για την ζωή μέσα από τη μουσική
«Αν ο καλλιτέχνης δεν είναι ειλικρινής με τον εαυτό του δεν θα είναι ποτέ ειλικρινής ούτε με τους άλλους». Ο Δημήτρης Μπάσης μιλάει στο CNN Greece για την συναυλία της Τετάρτης στο Θέατρο Αθηνά.

Ο Δημήτρης Μπάσης είναι ένας τραγουδιστής που έχει αφήσει το ανεξίτηλο στίγμα του στην ελληνική δισκογραφία με τραγούδια σταθμούς που ο ελληνικός λαός έχει αγαπήσει πολύ μέσα στα χρόνια. Τώρα ο Δημήτρης Μπάσης επιστρέφει στα συναυλιακά δρώμενα με μία ιδιαίτερη εμφάνιση μαζί με τον κιθαρίστα Μανόλη Ανδρουλιδάκη στο θέατρο Αθηνά. Το CNN Greece μίλησε με τον Δημήτρη Μπάση και ο ίδιος μας έλυσε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες απορίες που είχαμε.

Ο Δημήτρης Μπάσης γεννήθηκε στην Στουτγκάρδη, όπου είχαν μεταναστεύσει για μερικά χρόνια οι γονείς του. Την Ελλάδα τη γνωρίζει για πρώτη φορά στα οκτώ του χρόνια, όταν επιστρέφουν οικογενειακώς στο Χέρσο του νομού Κιλκίς.

Στα είκοσι αρχίζει να τραγουδά επαγγελματικά και τον ανακαλύπτει ο Σταμάτης Κραουνάκης και η δισκογραφική εταιρεία Warner, με την οποία υπογράφει συμβόλαιο. Για τρεις συνεχείς σεζόν συνεργάζεται με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη μαζί με τους Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνα Νικολακοπούλου σε μουσικές παραστάσεις με το σκηνοθετικό βλέμμα του Ανδρέα Βουτσινά.

Το δισκογραφικό του ντεμπούτο έγινε στα έργα του Σταμάτη Κραουνάκη «Όταν Έρχονται Οι Φίλοι Μου», στο οποίο συμμετέχει με δύο τραγούδια και στο soundtrack «Το Τρίτο Στεφάνι», με ένα τραγούδι. Το 1996 συνεργάζεται με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Γιάννη Σπανό σε ζωντανές εμφανίσεις. Το 1997 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος με τίτλο «Με Τη Φόρα Του Ανέμου» (μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και Κώστα Φαλκώνη και στίχοι Χρίστου Παπαδόπουλου).

MPASHS-ANDROULIDAKHS-2.jpg
Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου ο Δημήτρης Μπάσης και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης έρχονται με «Γυμνά Τραγούδια» στο Θέατρο ΑΘΗΝΑ.

Ένας ολοκληρωμένος ερμηνευτής όπως ο Δημήτρης Μμπάσης παραμένει μία από τις σταθερές αξίες στον χώρο του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, κάπως έτσι συναντά τον βιρτουόζο κιθαριστή και συνθέτη Μανόλη Ανδρουλιδάκη σ' ένα ρεσιτάλ για φωνή και κιθάρα.

Πάμε να δούμε την όμορφη κουβέντα που είχαμε με τον Δημήτρη Μπάση:

Τι έχεις μάθει για τη ζωή και τον άνθρωπο από το τραγούδι τόσα χρόνια;

Δημήτρης Μπάσης: Τα πάντα έχω μάθει από το τραγούδι για τη ζωή, γιατί είναι η ίδια η ζωή μου, οπότε είναι φυσικό να έχω ζήσει τα πάντα μέσα σε αυτό. Το τραγούδι για μένα είναι η πορεία στο βίο μου, οπότε δεν είναι ξεχωριστά πράγματα το ένα από το άλλο. Το τραγούδι για μένα είναι η ίδια η ζωή, οπότε αυτό μου έχει μάθει τα πάντα.

CL8B8141a-inte-1.jpg
«Οι συναυλίες είναι η αδυναμία μου, είναι αυτό που με κρατάει σε άμεση επαφή με τον κόσμο που με ακούει και με ακολουθεί τόσα χρόνια, όχι δεν νομίζω πως με κουράζουν, ακόμη κι αν μεγαλώνω οι συναυλίες είναι κάτι ζωτικό για αυτό που κάνω, για την τέχνη μου.»

Ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας τραγουδιστής;

Δημήτρης Μπάσης: Πρέπει για αρχή να έχει ήθος και να αγαπάει αυτό που κάνει. Από εκεί ξεκινάνε όλα, αν ο καλλιτέχνης δεν είναι ειλικρινής με τον εαυτό του δεν θα είναι ποτέ ειλικρινής ούτε με τους άλλους. Νομίζω πως αυτό είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας τραγουδιστής, να είναι αληθινός και να αγαπάει αυτό που κάνει, τα υπόλοιπα έρχονται στην πορεία.

Πιστεύεις πως το ελληνικό τραγούδι είναι ποιοτικό στις μέρες μας;

Δημήτρης Μπάσης: Ανάλογα για τι είδος τραγουδιού μιλάμε. Υπάρχουν τόσα είδη εκεί έξω που είναι δύσκολο κανείς να κρίνει τόσο απλά. Επίσης ο καθένας έχει την δική του άποψη για το τι είναι «ποιοτικό» και τι όχι τελικά. Πιστεύω πως ναι, το ελληνικό τραγούδι σήμερα, είναι ποιοτικό.

Αγαπάς τις συναυλίες; Αυτό σε κρατάει σε φόρμα ή είναι κουραστικό;

Δημήτρης Μπάσης: Οι συναυλίες είναι η αδυναμία μου, είναι αυτό που με κρατάει σε άμεση επαφή με τον κόσμο που με ακούει και με ακολουθεί τόσα χρόνια, όχι δεν νομίζω πως με κουράζουν, ακόμη κι αν μεγαλώνω οι συναυλίες είναι κάτι ζωτικό για αυτό που κάνω, για την τέχνη μου.

Τι θα ακούσουμε στα Γυμνά Τραγούδια την Τετάρτη στο θέατρο Αθηνά;

Δημήτρης Μπάσης: Είναι μία πολύ ιδιαίτερη βραδιά στην οποία θα παρουσιάσουμε αγαπημένα τραγούδια από την ελληνική δισκογραφία μόνο με τη φωνή μου και με συνοδεία την εκπληκτική κιθάρα του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Το ιδιαίτερο που έχει η βραδιά είναι φυσικά πως θα είμαστε μόνο δύο άτομα πάνω στη σκηνή, που σημαίνει αυτό ακριβώς που λέει και ο τίτλος: θα είμαστε εκτεθειμένοι στο κοινό το οποίο θα μπορεί να απολαύσει αγαπημένα τραγούδια ειπωμένα διαφορετικά. Κι αυτό γιατί εμείς οι τραγουδιστές συνήθως προτιμάμε να παίζουμε ζωντανά με full band, έτσι νιώθει κανείς μεγαλύτερη ασφάλεια πάνω στη σκηνή. Τώρα όμως με τα Γυμνά Τραγούδια ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει κάτι άλλο, κάτι πιο ιδιαίτερο.

Τι ετοιμάζεις αυτό τον καιρό; Θα δούμε κάποια νέα σου δουλειά στην δισκογραφία;

Δημήτρης Μπάσης: Εκτός από το γεμάτο μου συναυλιακό πρόγραμμα που θα διαρκέσει όλο το χειμώνα, σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το καινούριο μου σινγκλ. Σιγά, σιγά ο κόσμος θα μπορεί να το ακούει παντού.

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου ο Δημήτρης Μπάσης και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης έρχονται με «Γυμνά Τραγούδια» στο Θέατρο ΑΘΗΝΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ