ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φως» στην αραβική αρχιτεκτονική ρίχνει η έκθεση «Hot Cities» στη Γερμανία

«Φως» στην αραβική αρχιτεκτονική ρίχνει η έκθεση «Hot Cities» στη Γερμανία
Ουρανοξύστες στην προκυμαία της μαρίνας στο Ντουμπάι AP Photo/Kamran Jebreili

Την αρχιτεκτονική των μητροπόλεων του αραβόφωνου κόσμου σκιαγραφεί η έκθεση που φιλοξενεί το μουσείο Vitra Design της Γερμανίας «Hot Cities: Lessons from Arab Architecture».

Η έκθεση αυτή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Νοεμβρίου προβάλλει το «πάντρεμα» του τοπικού παραδοσιακού αρχιτεκτονικού ύψους με σύγχρονες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων και αντιξοοτήτων των αραβικών χωρών.

Την επιμέλεια έχουν αναλάβει οι Αχμέτ και Ρασίντ μπιν Σαμπίμπ, οι οποίοι παρουσιάζουν τη δυνατότητα εμβάθυνσης σε ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για μια διεύρυνση της οικολογικής έρευνας των δύο επιμελητών, η οποία τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας του 2021.

https://www.instagram.com/p/CrTFpOzsGAN/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η έκθεση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «λεξικό» αραβικής αρχιτεκτονικής μέσα από τον φακό της κλιματικής προσαρμογής και των αισθητικών επιλογών που προκύπτουν στην καθημερινότητα.

Ταυτοχρόνως, είναι και μια πρόσκληση να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με το μέλλον και τη συλλογιστική περί βιωσιμότητας, αντλώντας διαχρονικά μαθήματα από το παρελθόν.

Διερευνώντας τις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές προσεγγίσεις στον αραβόφωνο κόσμο για τη διαχείριση της υπερβολικής ζέστης, παρουσιάζονται παραδείγματα από είκοσι πόλεις τα οποία καλύπτουν διάφορες χρονικές περιόδους και αρχιτεκτονικά ύφη, από παλαιά έως σύγχρονα και από παραδοσιακά μέχρι μεταμοντέρνα.

https://www.instagram.com/p/CrqNZ1LsrPY/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η έκθεση εξετάζει το θέμα με τρεις τρόπους:

  • αρχιτεκτονικά μοντέλα που απεικονίζουν την πολύπλοκη σχέση αισθητικών επιλογών και κλιματικής προσαρμογής
  • βιβλιοθήκη αρχιτεκτονικού λεξιλόγιου ειδικά για κάθε μία από τις είκοσι πόλεις
  • συμπόσιο όπου αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκοί συγκεντρώνονται και μοιράζονται τις ειδικές γνώσεις που έχουν για το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ