ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πρώτο CD στην ιστορία της μουσικής που πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα

Το πρώτο CD στην ιστορία της μουσικής που πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα
Μετά την επέκταση του μήκους των τραγουδιών ώστε να ταιριάζει με τη διάρκεια του CD, το άλμπουμ θα γινόταν το πρώτο CD που θα πουλούσε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, φτάνοντας τις 250.000 μόνο στη Βρετανία. photo: Pexels

Η αντίληψη του κοινού για τη μουσική πηγάζει πάντα από το μέσο στο οποίο την ακούει. Καθώς σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να αρέσει η ιδέα των άλμπουμ στη σύγχρονη εποχή, είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία το να έχεις το βινύλιο μπροστά σου παρά να ακούς ολόκληρο το συγκρότημα στο Spotify. Ενώ το βινύλιο μπορεί να είχε επικροτηθεί στην εποχή του για τον ζεστό ήχο του, η έλευση του CD οδήγησε τους καλλιτέχνες να αναδιαρθρώσουν πλήρως την καριέρα τους.

Με την έλευση του CD όλα είχαν τοποθετηθεί σε ένα μικρό συμπαγές δίσκο, ο χώρος για τους μουσικούς διευρύνθηκε πολύ περισσότερο τώρα που δεν χρειαζόταν να ανησυχούν για τη διάρκεια του άλμπουμ. Για τόσα σπουδαία άλμπουμ που μπορεί να κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η διάρκεια ήταν συνήθως πρόβλημα λόγω περιορισμένης χωρητικότητας του βινυλίου.

Δεδομένου ότι τα πάντα είναι πιεσμένα στον δίσκο βινυλίου, οι περισσότεροι διάσημοι καλλιτέχνες θα προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα άλμπουμ τους σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να βελτιστοποιήσουν τον ήχο της μίξης. Αν και ένα LP όπως το Rumours των Fleetwood Mac, για παράδειγμα, που είχε άψογη παραγωγή, έπρεπε να χάσει το τραγούδι «Silver Springs» για να ακουστεί σωστά το άλμπουμ στην τελική μίξη του.

Αφού εισήχθησαν στη δεκαετία του 1980, τα συγκροτήματα άρχισαν να εκμεταλλεύονται αυτά που πρόσφεραν τα CD. Με περισσότερο χρόνο για να δουλέψουν, τα γκρουπ άρχισαν να επεκτείνουν τα τραγούδια τους περισσότερο από ό,τι μπορούσαν αρχικά, με κλασικά άλμπουμ όπως το Hysteria των Def Leppard να πωλούνται μαζικά με διάρκεια πάνω από μία ώρα.

Από όλα τα άλμπουμ που επωφελήθηκαν από τις μεγαλύτερες λίστες κομματιών, κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν τα κατάφερε τόσο καλά όσο οι Dire Straits. Αφού έγιναν γνωστοί ως ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της εποχής, ο Mark Knopfler μόλις άρχιζε να κάνει τα μαγικά του όταν άρχισε να δουλεύει στο άλμπουμ Brothers in Arms. Το άλμπουμ θα γινόταν ένας από τους πιο διάσημους ροκ δίσκους της εποχής και θα αποδεικνυόταν καθοριστικός για το μέσο του CD.

Μετά την επέκταση του μήκους των τραγουδιών ώστε να ταιριάζει με τη διάρκεια του CD, το άλμπουμ θα γινόταν το πρώτο CD που θα πουλούσε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, φτάνοντας τις 250.000 μόνο στη Βρετανία.

Αν και οι Dire Straits θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν το κύμα της νέας εποχής του βινυλίου, η έκδοση CD του Brothers in Arms άνοιξε νέους δρόμους στη μουσική βιομηχανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ