ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To 1670 είναι η σειρά του Netflix που θα σε κάνει να δεις τον Μεσαίωνα αλλιώς

To 1670 είναι η σειρά του Netflix που θα σε κάνει να δεις τον Μεσαίωνα αλλιώς
Ίσως από τις πιο αστείες κι έξυπνες σειρές που είδαμε τελευταία στο Netflix. photo: Netflix

Ενώ σχεδιάζουμε να αποχαιρετήσουμε το 2023, το Netflix μας μεταφέρει πίσω στον 17ο αιώνα με μια νέα πολωνική σειρά στην ολοένα αυξανόμενη παλέτα του. Μια σύνθεση ασυνήθιστων ειδών, το 1670 είναι μία σειρά που βλέπει με άλλο μάτι τον Μεσαίωνα. Πρώτον, είναι ένα mockumentary, που σημαίνει ότι η σειρά απεικονίζει φανταστικά γεγονότα σε μια αφήγηση σε στυλ ντοκιμαντέρ.

Δεύτερον, το 1670 είναι τρομερά έξυπνο, παράξενο και πνευματώδες, ενώ διατηρεί ανέπαφα τα χαρακτηριστικά μιας τηλεοπτικής κωμωδίας. Ίσως από τις καλύτερες σειρές του είδους που έχει κάνει το Netflix. Υπάρχουν εδώ οκτώ επεισόδια που διαρκούν περίπου τέσσερις ώρες συνολικά. Το γέλιο και το κλείσιμο του ματιού στις ατάκες δεν σταματάει λεπτό.

Ο Jan Pawel Adamczewski, ένας εντελώς γελοίος πατριάρχης και ευγενής, ασχολείται με τις οικογενειακές υποθέσεις, τις γειτονικές διαμάχες και τις καθημερινές δουλειές της ζωής στην προσπάθεια να γίνει ο πιο διάσημος άνθρωπος στην ιστορία της Πολωνίας.

Οι νέες ιδέες είναι πάντα ευπρόσδεκτες στη σφαίρα της μυθοπλασίας και η σειρά τα πάει καλά στον τομέα της κωμικής καινοτομίας. 1670 θα μπορούσε να είναι ο περήφανος απόγονος των Monty Python με μία δόση όμως από σχόλια που αντιπροσωπεύουν περισσότερο την σημερινή εποχή.

Η σειρά είναι πνευματώδης, χιουμοριστική και αντισυμβατική. Προφανώς, η ιστορία διαδραματίζεται το έτος 1670 και ακολουθεί τη ζωή μιας οικογένειας ευγενών της οποίας πατριάρχης είναι ο Jan Pawel. Ζει στο χωριό Adamczycha, ιδιοκτησία του ίδιου. Στόχος του Pawel είναι να γίνει πλούσιος και διάσημος για τα επιτεύγματά του, τα οποία είναι μηδενικά. Η διατήρηση της ταξικής διαίρεσης είναι η προτεραιότητά του αφού εκατοντάδες αγρότες εργάζονται κάτω από αυτόν ως σκλάβοι.

Η κινηματογραφία επιτρέπει στην αύρα του 1670 να εγκατασταθεί γρήγορα στον εγκέφαλο σας, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά τα λασπωμένα χωράφια, τα άθλια ρούχα και ένα σενάριο που καυτηριάζει έξυπνα τον ρατσισμό, τις φυλετικές διαφορές και τον κοινωνικοπολιτικό ιστό του Μεσαίωνα, πάντα όμως με τη ματιά του σήμερα.

Από εκεί αναδύεται μια περιστασιακή ιστορία απεριόριστου χιούμορ. Η γραφή του 1670 συνδυάζει τον κοινωνικό διάλογο εκείνης της εποχής με τη σύγχρονη κοινωνία. Επίσης, χάρη στην ρυθμική ιστορία η διασκέδαση δεν μετατρέπεται ποτέ σε πλήξη. Μία σειρά που σίγουρα θα σου φτιάξει λίγο την πεσμένη σου διάθεση αλλά την ίδια στιγμή σχολιάζει πολλά κοινωνικά θέματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ