ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Velvet Buzzsaw: Η μόνη ταινία του Netflix που λέει την αλήθεια για τον κόσμο της τέχνης

Velvet Buzzsaw: Η μόνη ταινία του Netflix που λέει την αλήθεια για τον κόσμο της τέχνης
Το Velvet Buzzsaw είναι μία ταινία που κυκλοφόρησε μερικά χρόνια πριν αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν την πήρε χαμπάρι μιας και ήταν περιορισμένη η διάθεση της στους κινηματογράφους. photo/Netflix

Ο κόσμος της τέχνης ήταν τρομερά ανταγωνιστικός από πάντα, με τους καλλιτέχνες να γίνονται αντικείμενα προς πώληση από τους γκαλερίστες και την αγορά που κρύβεται από πίσω, με μπόλικο ξέπλυμα χρήματος και πολλά άλλα σκιώδη θέματα να τον κατακλύζουν. Το Velvet Buzzsaw είναι μία ταινία που κυκλοφόρησε μερικά χρόνια πριν αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν την πήρε χαμπάρι μιας και ήταν περιορισμένη η διάθεση της στους κινηματογράφους, παρόλα αυτά είναι μία ταινία που αξίζει να δει κανείς αν θέλει να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται στο art market.

Ένας συγκεχυμένος συνδυασμός σάτιρας και υπερφυσικού, μοιάζει σαν στοίχημα μεσαίου προϋπολογισμού που μόνο το Netflix θα μπορούσε να κάνει. Σίγουρα το σενάριο είναι ένα χάος, αλλά ως επί το πλείστον απολαυστικό, μια ξέφρενη πορεία μεταξύ φάρσας και τρόμου, χωρίς ποτέ να διακινδυνεύεις να βαρεθείς στην πορεία.

Ο Jake Gyllenhaal πρωταγωνιστεί ως Morf, ένας σεβαστός και αναγνωρισμένος κριτικός τέχνης στο Λος Άντζελες, ο οποίος είναι φίλος με την Josephine και με την ύπουλη Rodora (Rene Rousso), δύο παντοδύναμες γυναίκες στον κόσμο της τέχνης. Όταν ένας γείτονας της Josephine πεθαίνει, εκείνη βρίσκει ένα διαμέρισμα γεμάτο με «άλλοκοσμη» τέχνη που σύντομα γίνονται τα πιο ακριβά και διάσημα έργα στον κόσμο. Αλλά καθώς χτίζεται η φήμη των έργων από τις δύο γυναίκες και τον Morf, τα πτώματα αρχίζουν να μαζεύονται γύρω τους επικίνδυνα.

Η ταινία ξεκινάει με σίγουρη, στηβαρή βάση καθώς η κάμερα στροβιλίζεται γύρω από το Art Basel Miami, παρουσιάζοντας ένα ύποπτο σύνολο της ελίτ τέχνης. Είναι ένας κόσμος που είναι εύκολο να διακωμωδηθεί κανείς, αλλά ο σκηνοθέτης Dan Gilroy αποφεύγει τις φρικιαστικές ακρότητες των Nocturnal Animals του Tom Ford και προσφέρει ένα απίστευτα ντελικάτο πεδίο μάχης. Έχει επενδύσει τόσο στη δημιουργία ενός πραγματικού κόσμου τέχνης όσο και στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ταινίας τρόμου και τα δύο αυτά στοιχεία συχνά συνδυάζονται άριστα, κι άλλες φορές, η εφεύρεσή του είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό όμως τελικά δεν μας «χαλάει» μιας και η ταινία δεν γίνεται ούτε στιγμή βαρετή, ακόμη κι αν τελικά έχει πολλές ατέλειες.

Ο Gyllenhaal διασκεδάζει το κοινό του ως ένας ειλικρινής κριτικός που αγαπάει αυτό που κάνει, αμφισβητώντας τον εαυτό του και τη θέση του στον κόσμο της τέχνης, αν και δεν είναι τόσο διασκεδαστικός όσο η Russo, η οποία τερματίζει τον τερατώδες ρόλο της με τοξική επιμονή, ξεσπώντας σε γκαλερί και καλλιτεχνικά πάρτι χωρίς τύψεις για κανέναν, πατώντας στην κυριολεξία πάνω σε πτώματα.

Η Russo είναι μια από τις πολλές βαθιά ταλαντούχες ηλικιωμένες γυναίκες στο Χόλιγουντ που έχουν μείνει άδικα στο ράφι και χρειάστηκε ο σύζυγός της Dan Gilroy να την επαναφέρει στο Nightcrawler.

To Velvet Buzzsaw είναι μία ταινία που αξίζει να δεις αν είσαι φαν του τρόμου αλλα την ίδια στιγμή απολαμβάνεις και μία καλοστημένη ταινία με καλές ερμηνείες και κοινωνικό νόημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ