ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Kate Bush κάποτε φαντασιώθηκε να βγαίνει ραντεβού με τον...Χίτλερ

Η Kate Bush κάποτε φαντασιώθηκε να βγαίνει ραντεβού με τον...Χίτλερ
Στην πραγματικότητα, η Kate Bush αιχμαλωτίστηκε τόσο πολύ από την ιδέα της που την παρακίνησε να συνθέσει ένα τραγούδι με θέμα την αποπλάνηση παρουσία του κρυμμένου κακού. photos/Associated Press

Μέσα στον περίεργο και νοσηρά συναρπαστικό κόσμο της Kate Bush, με τους στίχους της εξερευνά αφηρημένες έννοιες που συνεχώς αμφισβητούν την ακεραιότητα της ζωής. Πέρα από το προφανές, συχνά ασχολείται με παράξενα θέματα για να συμβολίσει τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις περιπλοκές της ανθρώπινης ψυχής. Στην περίπτωση του «Heads We’re Dancing», η Kate Bush άντλησε έμπνευση από μια κοινή εμπειρία: να συναντήσει κάποιον που φαίνεται ευχάριστος στην επιφάνεια, αλλά κρύβει την πιθανή κακία μέσα του.

Στην πραγματικότητα, η Kate Bush αιχμαλωτίστηκε τόσο πολύ από την ιδέα της που την παρακίνησε να συνθέσει ένα τραγούδι με θέμα την αποπλάνηση παρουσία του κρυμμένου κακού.

«Όλα ξεκίνησαν από έναν οικογενειακό φίλο, πριν από χρόνια, ο οποίος είχε πάει για δείπνο και καθόταν δίπλα σε αυτόν τον τύπο που ήταν πραγματικά συναρπαστικός, τόσο γοητευτικός», εξήγησε, «Κάθισαν όλη τη νύχτα κουβεντιάζοντας».

Ο φίλος της σύντομα ανακάλυψε ότι ο άντρας που του κίνησε το ενδιαφέρον δεν ήταν άλλος από τον Oppenheimer, ο οποίος, όταν έμαθε την ταυτότητά του, «τρόμαξε γιατί πραγματικά περιφρονούσε αυτό που αντιπροσώπευε ο τύπος». H Kate Bush, από την άλλη είχε άλλη άποψη. Σχεδόν λυπήθηκε τον Oppenheimer γιατί, φυσικά, είχε εμπλακεί σε μαζικές δολοφονίες, αλλά έπρεπε να ζήσει με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ωστόσο, η ιδέα ότι κάποιος θα μπορούσε να έλκεται από ένα άτομο μέχρι να μάθει ποιος ήταν, απλώς της κέντρισε το ενδιαφέρον περισσότερο, και σύντομα ρώτησε τον εαυτό της: «Κι αν συναντούσες τον Διάβολο; Το απόλυτο κακό: γοητευτικό, κομψό, με καλούς τρόπους. Μετά μετατράπηκε σε όλη αυτή την ιδέα ενός κοριτσιού να χορεύει και να έρχεται αυτός ο τύπος, αλαζονικός και γοητευτικός και να χορεύει μαζί του».

Ποια θα ήταν η απόλυτη φιγούρα όταν πρόκειται να οραματιστούμε τον πιο κακό άνθρωπο που υπήρξε ποτέ; Για την Bush, ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν το μόνο άτομο που ταίριαζε στον ρόλο.

«Η ιδέα είναι ότι απολαμβάνει τη συντροφιά του και χορεύει μαζί του και, μέρες αργότερα, βλέπει στην εφημερίδα ποιος είναι, και κοκαλώνει με αυτόν τον απόλυτο τρόμο – το απόλυτο κακό», θυμήθηκε. «Τι θα μπορούσε να πάει χειρότερα; Ήταν τόσο κοντά στον χειρότερα άνθρωπο του κόσμου… θα μπορούσε να είχε προσπαθήσει να τον σκοτώσει… θα μπορούσε να είχε προσπαθήσει να αλλάξει την ιστορία, αν ήξερε εκείνη τη στιγμή τι συνέβαινε στην πραγματικότητα»

Ωστόσο, ίσως το πιο σημαντικό, η Bush δεν συγχωρεί σε καμία περίπτωση την έλξη προς την εγκληματικότητα. Αντίθετα, είναι μια εξερεύνηση του πώς μπορεί να θολώσει η κρίση μας όταν κάποιος φαίνεται φιλικός στην επιφάνεια. Το εξήγησε, προσθέτοντας:

«Νομίζω ότι ο Χίτλερ είναι ένα άτομο που κορόιδεψε τόσους πολλούς ανθρώπους. Ξεγέλασε έθνη ανθρώπων. Και δεν νομίζω ότι μπορείς να κατηγορήσεις αυτούς τους ανθρώπους ότι ξεγελάστηκαν, αυτοί οι πολύ γοητευτικοί άνθρωποi ξέρουν να χειριστούν τον κόσμο, ίσως το κακό δεν είναι πάντα με τη μορφή που περιμένεις να είναι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ