ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Oι SPLLIT φτιάχνουν περίπλοκους δίσκους που ακούγονται σαν παιχνίδια arcade

Oι SPLLIT φτιάχνουν περίπλοκους δίσκους που ακούγονται σαν παιχνίδια arcade
Αναστρέφοντας τα εγκόσμια μέσω της μουσικής τους οι SPLLIT δημιουργούν ένα δικό τους παράξενο ηχητικό καταφύγιο, το οποίο όμως κανείς το αισθάνεται υπολογισμένο σαν μαθηματική εξίσωση αλλά την ίδια στιγμή ζεστό για την καρδιά. photo: Bandcamp

Αυτοί οι περίεργοι τύποι από το Baton Rouge με το παράξενο όνομα SPLLIT κάνουν δίσκους που ακούγονται σαν να είναι φτιαγμένοι μέσα σε μια στοά γεμάτη με παλιά ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα μέλη του ντουέτου, γνωστά απλά ως Urq και Marance, προσεγγίζουν τις μελωδίες τους σαν τρελοί χημικοί που ασχολούνται με όξινες φόρμουλες.

Στην πρώτη τους κυκλοφορία οι Urq και Marance χώρισαν τα καθήκοντά τους στη μέση. Κάθε μέλος ήταν υπεύθυνο για το μισό LP, γράφοντας και ηχογραφώντας την αντίστοιχη παρτίδα των τραγουδιών του σε λιγότερο από μία ημέρα.

Σε αυτό το δίσκο, αναδεικνύουν τα ξεχωριστά τους στυλ - το λοξό έντεχνο πανκ της Marance, το τρελό garage rock του Urq - αλλά το δυναμικό της μουσικής τους εντείνεται μόνο όταν συνδυάζονται οι δυνάμεις τους. Το νέο LP Infinite Hatch των SPLLIT είναι γεμάτο με αφηρημένους στίχους, «γωνιακές» κιθάρες και ένα οπλοστάσιο από κινούμενα τριξίματα και skronks.

Τα τραγούδια του Infinite Hatch είναι φτιαγμένα σαν αφηρημένα κολάζ από καπνισμένο νέον, με άκρες αρκετά σκισμένες, άλλες κομμένες σε «νόστιμες» γωνίες. Οι στίχοι τους μπορούν επίσης να μοιάζουν ξεπατιμένοι από παλιά περιοδικά και να αναδιατάσσονται σαν αβίαστη ποίηση ενός ερασιτέχνη ποιητή που γράφει πάνω στα πακέτα των τσιγάρων του.

Ο δίσκος είναι φτιαγμένος σε κάποιο υπόγειο της Λουιζιάνα, ανοίγοντας ένα γνώριμο αλλά απολαυστικό ταξίδι μέσα στη μίξη των μουσικών ειδών. Μια ντουζίνα νέα ηχητικά πρωτότυπα, που εξορύσσονται από το μυαλό των Marance και Urq, αποδεικνύουν το μουσικό ταλέντο του ντουέτου.

Αναστρέφοντας τα εγκόσμια μέσω της μουσικής τους οι SPLLIT δημιουργούν ένα δικό τους παράξενο ηχητικό καταφύγιο, το οποίο όμως κανείς το αισθάνεται υπολογισμένο σαν μαθηματική εξίσωση αλλά την ίδια στιγμή ζεστό για την καρδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ