ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Record Digging: Οι Sunwatchers αψηφούν τον χρόνο μέσω της μουσικής τους

Record Digging: Οι Sunwatchers αψηφούν τον χρόνο μέσω της μουσικής τους
Οι Sunwatchers είναι μία μπάντα που δεν φοβάται να πειραματιστεί μιας και σίγουρα δεν πουλάς πολλούς δίσκους όταν κάνεις αυτό το είδος μουσικής, ασυμβίβαστο, χωρίς φωνητικά, επιθετικό σε στιγμές, αλλά χαρούμενο και γεμάτο ελπίδα. Sunwatchers: Jeff Tobias, Peter Kerlin, Jim McHugh, Jason Robira. Photo/Tim Schutsky

Από τα τέλη του 2023, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ εικόνες του Kool-Aid Man διάσπαρτες στη σελίδα Bandcamp των Sunwatchers. Είναι μια απίθανη μασκότ για ένα αντικαπιταλιστικό πειραματικό ροκ συγκρότημα, αλλά από τότε που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ του γκρουπ Illegal Moves το 2019 σε full-on Braveheart regalia που στέκεται θριαμβευτής πάνω από ένα ακρωτηριασμένο πτώμα του Uncle Sam, η παρουσία του μέσα στο συγκρότημα είναι διαρκής.

Οι Sunwatchers είναι μία μπάντα που δεν φοβάται να πειραματιστεί μιας και σίγουρα δεν πουλάς πολλούς δίσκους όταν κάνεις αυτό το είδος μουσικής, ασυμβίβαστο, χωρίς φωνητικά, επιθετικό σε στιγμές, αλλά χαρούμενο και γεμάτο ελπίδα, γεμάτο ειρωνεία και κριτική τελικά για την κοινωνία που ζούμε.

Ένα μαζικό κύμα από σαξόφωνα, κιθάρες περασμένες μέσα από πετάλια, περίεργες μελωδίες και τύμπανα που δεν σταματάνε το κοπάνημα ούτε λεπτό. Κι όμως όλο αυτό το τείχος ήχου αφήνει στο στόμα μία ιδιαίτερη γεύση μουσικής χημείας και μαγείας.

Οι Sunwatchers υπάρχουν ως μια γενεαλογία μουσικών και ερμηνευτών που δημιουργούν πολιτικά ριζοσπαστικά έργα που λατρεύουν το πνεύμα της εφεύρεσης και είναι φορτισμένα με ελπιδοφόρα περιφρόνηση.

Κατασκευάζουν ένα ειδικό θέαμα που είναι απίστευτα διασκεδαστικό. Όπως το Art Ensemble του Σικάγο, χρησιμοποιούν την τζαζ ως το υπόγειο νερό που τροφοδοτεί μια ολιστική πρακτική παιχνιδιάρικα και προκλητική, χωρίς τα όρια των καλλιτεχνικών κανόνων.

Ως ορχηστρικό συγκρότημα, οι Sunwatchers μεταφέρουν όλα αυτά μέσω του ήχου και μόνο, αντικρούοντας τις θριαμβευτικές μελωδίες τους με εκρήξεις σαξόφωνου skronk και τη διαχρονική επανάληψη του μινιμαλισμού. Σκεφτείτε το ως καύσιμο αλληλεγγύης: ένα τράνταγμα χαράς για να αναπληρώσει το πνεύμα όσων ασχολούνται με τον καθημερινό αγώνα ύπαρξης και αντίστασης στην αδικία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ