ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πιο διεστραμμένο reality show όλων των εποχών φτιάχτηκε στην Ιαπωνία

Το πιο διεστραμμένο reality show όλων των εποχών φτιάχτηκε στην Ιαπωνία
Η δοκιμασία του Nasubi έμοιαζε πολύ με την ταινία Truman Show, μόνο που εδώ γινόταν στ' αλήθεια.

Η reality TV έχει γίνει σταδιακά πιο παράξενη με τα χρόνια, ψάχνωντας απεγνωσμένα να βρει τρόπους να σοκάρει. Ωστόσο, ούτε ένας Keith Chegwin ή η συνεχιζόμενη παντοδυναμία της οικογένειας των Kardashian δεν μπορούν να συναγωνιστούν το reality «Susunu! Ο Denpa Shōnen», το πιο διαταραγμένο Ιαπωνικό show όλων των εποχών.

Ουσιαστικά εκμεταλλευόμενο την προβολή του σε ένα μαζικό κοινό – το οποίο ανταποκρίθηκε χαρίζοντας στο σόου τεράστια νούμερα τηλεθέασης – κάθε επεισόδιο της σειράς «Susunu! Ο Denpa Shōnen» έθετε τους συμμετέχοντες σε ... ασυγχώρητες καταστάσεις, για να δει πόσο θα διαρκέσει η αντοχή τους, με τους τηλεθεατές να μένουν με ανοιχτό το στόμα από τα όσα έβλεπαν στην οθόνη.

Στο επεισόδιο «Desert Escape», δύο κωμικοί έμειναν σε ένα απομακρυσμένο νησί χωρίς προμήθειες και χωρίς να έχουν την παραμικρή ένδειξη για το πού ακριβώς βρίσκονταν στον κόσμο. Ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, ήταν αν κατάφερναν να χτίσουν μια σχεδία και να πλεύσουν πίσω στο Τόκιο. Τους πήρε τέσσερις μήνες για να το ολοκληρώσουν.

Ένα άλλο επεισόδιο με τίτλο «Vertical Africa-Europe Continental Hitchhike» απαιτούσε ένα ταξίδι από τη Νότια Αφρική στη Νορβηγία, ενώ το επεισόδιο «Pennant Race» περιόριζε τους διαγωνιζόμενους σε ένα δωμάτιο με τηλεόραση που έδειχνε μόνο τους αγώνες μπέιζμπολ της αγαπημένης τους ομάδας. Αν κέρδιζε η ομάδα τους, θα κέρδιζαν κι εκείνοι ένα γεύμα, αλλά αν η ομάδα έχανε, θα πεινούσαν και θα κοβόταν το ρεύμα με αποτέλεσμα να μένουν στο απόλυτο σκοτάδι για μέρες.

Το πιο διαβόητο επεισόδιο μακράν, ήταν η δοκιμασία του Tomoaki Hamatsu, ενός κωμικού που ονομάστηκε «Nasubi». Παρόλο που η απομόνωσή του άρχισε να προβάλλεται πριν από την κυκλοφορία του The Truman Show, είναι δύσκολο να μην κάνουμε παραλληλισμούς μεταξύ της εκτεταμένης –και άθελης– θητείας του στο προσκήνιο και της κλασικής σατιρικής δραματουργίας του Jim Carrey.

Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση να μείνει μόνος και γυμνός σε ένα μικρό διαμέρισμα μακριά από τον έξω κόσμο με μόνο περιοδικά για παρέα, το επεισόδιο του Nasubi θα ολοκληρωνόταν όταν θα είχε καταφέρει να κερδίσει το αθροιστικό σύνολο ενός εκατομμυρίου γιεν από την υποβολή αίτησης για προσφορές σε κληρώσεις, που θα ήταν επίσης οι μόνες προμήθειες που θα του παρείχαν καθ' όλη τη διάρκεια. Ο Νasubi αναγκαζόταν να βρίσκει τρόπους να μαγειρεύει το φαγητό του μιας και η παραγωγή δεν παρείχε συσκευές στο σπίτι.

Οι παραγωγοί παραπληροφόρησαν τον Nasubi και του είπαν ότι οι αυτοηχογραφήσεις του θα μοντάρονταν για να προβληθούν στον κόσμο, αλλά αντ' αυτού μεταδίδονταν σε ένα μέσο κοινό 17 εκατομμυρίων την εβδομάδα στην κορύφωση του Susunu! Η δημοτικότητα του Denpa Shōnen έφτασε σε μεγάλα ύψη.

Αγνοώντας το γεγονός ότι τον κορόιδευαν ανελέητα και τον γελοιοποιούσαν καθώς η καθημερινή ζωή του ήταν βασανιστική, πέτυχε τον στόχο του μετά από 335 ημέρες εθελοντικής αιχμαλωσίας. Αντί να του επιτραπεί να ξαναρχίσει την καθημερινή του ζωή, ο Nasubi απήχθη από τους παραγωγούς και μετακόμισε στη Νότια Κορέα, όπου θα έπρεπε να επαναλάβει τη ρουτίνα του κληρώσεων μέχρι να κερδίσει αρκετά χρήματα για να αντέξει οικονομικά μια πτήση επιστροφής στην Ιαπωνία.

Στη συνέχεια, ο Nasubi πάλεψε με προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας που προκλήθηκαν από την απομόνωσή του, εκτός από τις δυσκολίες του να επανενταχθεί στην κοινωνία και να επικοινωνεί με τους άλλους ανθρώπους, αλλά και την ταχεία υπερθέρμανση που βίωσε φορώντας κανονικά ρούχα, έχοντας περάσει σχεδόν έναν χρόνο και κάτι γυμνός μέσα σε ένα διαμέρισμα.

Σύμφωνα με το The Daily Beast, οι πόρτες στις διάφορες κατοικίες του ήταν ξεκλείδωτες και ήταν ελεύθερος να φύγει ανά πάσα στιγμή, αλλά ο Nasubi το έβαλε σκοπό να βγει νικητής. Κι όμως, το γεγονός ότι ποτέ δεν το σκέφτηκε να δραπετεύσει, είναι ένα καταδικαστικό κατηγορητήριο όχι μόνο για το reality, αλλά και για μια συλλογική πολιτιστική εμμονή για την επίτευξη φήμης και διασημότητας με οποιοδήποτε κόστος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ