ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μυστικό του ζωγράφου Claude Monet πίσω από τα ιμπρεσιονιστικά του αριστουργήματα  

Το μυστικό του ζωγράφου Claude Monet πίσω από τα ιμπρεσιονιστικά του αριστουργήματα  
Στα μέσα της δεκαετίας του 1910, η όραση του Monet άρχισε να επιδεινώνεται μετά την εμφάνιση καταρράκτη. Η προδιάθεσή του όμως για χρωματική μαεστρία μπορεί να είναι αυτό που έσωσε την καριέρα του. Associated Press

Ανάμεσα στα τεράστια επιτεύγματα του Claude Monet, του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου πίσω από την εμβληματική σειρά Water Lillies, βρίσκουμε ένα περίεργο επιστημονικό γεγονός που άλλαξε βαθιά την τέχνη. Ο Monet θα μπορούσε να έχει πολλά κοινά με μία μέλισσα. Πριν τον ταλαιπωρήσουν τα προβλήματα με την όρασή του, ήταν διάσημος για το χρωματισμό του, ο οποίος, μετά από μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στη μετέπειτα ζωή του, ενισχύθηκε κατά κάποιο τρόπο σε σημείο που μπορούσε να «δει» πολύ πέρα ​​από το κανονικό ανθρώπινο φάσμα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1910, η όραση του Monet άρχισε να επιδεινώνεται μετά την εμφάνιση καταρράκτη. Η προδιάθεσή του όμως για χρωματική μαεστρία μπορεί να είναι αυτό που έσωσε την καριέρα του.

Ο Monet προσπάθησε να συνεχίσει να ζωγραφίζει ακόμη και με το πρόβλημα του, αλλά όλα φαίνονταν λασπωμένα και θολά. Αναγκάστηκε να εργάζεται γύρω από την όρασή του, ζωγραφίζοντας από τη φύση μόνο το σούρουπο και την αυγή, όταν η λάμψη του ήλιου ήταν λιγότερο επιβλητική, αλλά οι προσπάθειές του να αντισταθμίσει την ολοένα χειρότερη όρασή του ήταν αποκαρδιωτικές.

Συνειδητοποίησε οδυνηρά ότι όλα τα χρώματα θολώνουν σε ένα, γι' αυτό συνδύασε τους ζεστούς τόνους, μετατρέποντας κατασταλτικές σκηνές όπως το The Japanese Footbridge και το Rose Walk σε φρενήρεις στροβιλισμούς κόκκινου και κίτρινου.

Μέχρι το 1922, ο Monet μετά βίας ξεχώριζε το μπλε από το καφέ και έφτιαχνε αυτοσχέδιες ετικέτες με γιγάντια γράμματα στα σωληνάρια της μπογιάς, ώστε να μπορεί να δει ότι ήταν διαφορετικά. Ένιωθε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να δοκιμάσει τη χειρουργική επέμβαση, αλλά ήταν τόσο νευρικός που αποφάσισε να το κάνει μόνο στο ένα μάτι. Το μάτι του επουλώθηκε και μέχρι το 1924 επέστρεψε ουσιαστικά στο φυσιολογικό, χωρίς μια μικρή λεπτομέρεια.

Οι άνθρωποι δεν βλέπουν το υπεριώδες φως επειδή οι φακοί στα μάτια μας το φιλτράρουν. Όταν όμως αφαιρέθηκε ο φακός του Monet , του άνοιξε ένα εντελώς διαφορετικό φάσμα. Μόνο τα ζώα και τα έντομα μπορούν να δουν αυτό που είδε, έτσι ξαφνικά βρέθηκε να βλέπει όπως οι πεταλούδες και οι μέλισσες!

Με τη σειρά της, η φύση προσαρμόζεται στο υπεριώδες φως- και μερικά λουλούδια έχουν περίπλοκο μωβ πάνω τους για να προσελκύουν τις μέλισσες. Οι επιστήμονες αποκαλούν την πιο επαναλαμβανόμενη απόχρωση σαν «μωβ μέλισσα». Αν κοιτάξετε τη μετεγχειρητική δουλειά του Monet, θα βρείτε αυτή τη σκιά παντού. Τα νούφαρα, το λουλούδι που τον έκανε διάσημο, φαίνονται λευκά στους ανθρώπους. Όμως ο Monet είδε τι «έβλεπαν»τα έντομα και τα έβαψε μωβ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ