ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πυρκαγιά σε Εθνική Πινακοθήκη καταστρέφει περισσότερα από 4.000 έργα τέχνης

Πυρκαγιά σε Εθνική Πινακοθήκη καταστρέφει περισσότερα από 4.000 έργα τέχνης
Mόνο 150 πίνακες από Αμπχάζι καλλιτέχνες γλίτωσαν από τη φωτιά, ανέφερε το Apsnypress. Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι η Γενική Εισαγγελία της Αμπχαζίας έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς. Robert Dzhpua/AP

Πυρκαγιά ξέσπασε στην Εθνική Πινακοθήκη της Αμπχαζίας —μιας φιλορωσικής αυτονομιστικής δημοκρατίας που είναι επίσημα μέρος της Γεωργίας— τα ξημερώματα της Κυριακής, καταστρέφοντας τουλάχιστον 4.000 έργα τέχνης, όπως μετέδωσαν τοπικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Apsnypress ανέφερε ότι η συλλογή της γκαλερί περιελάμβανε περίπου 300 έργα του Alexander Chachba-Shervashidze, ενός εξόριστου ζωγράφου τον οποίο η αποσχισθείσα δημοκρατία θεωρεί ότι είναι ο «πρώτος επαγγελματίας καλλιτέχνης από την Αμπχαζία». Κανένα από τα κομμάτια του δεν θεωρείται ότι έχει διασωθεί, είπε ο Σμυρ.

«Τα πάντα κάηκαν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Ντινάρα Σμυρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Apsnypress της περιοχής. «Αυτή είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια για τον εθνικό πολιτισμό της Αμπχαζίας. Πνίγομαι από τα δάκρυα. Μου είναι δύσκολο να μιλήσω».

240123204452-03-abkhazia-gallery-fire-012124.jpg
Ένα στιγμιότυπο από βίντεο δείχνει ακόμα υπαλλήλους της γκαλερί να αφαιρούν κατεστραμμένους πίνακες μετά τη φωτιά. photo/Robert Dzhpua/AP

Η Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης βρίσκεται στο Σουχούμι, την πρωτεύουσα της αυτονομιστικής δημοκρατίας. Η Αμπχαζία έχει ανακηρύξει τη δική της κυβέρνηση και υποστηρίζεται από τη Ρωσία, αλλά δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως κράτος από τις περισσότερες χώρες ή από τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με την Κρατική Επιτροπή Στατιστικής της Αμπχαζίας, ο πληθυσμός της περιοχής ήταν περίπου 244.000 το 2021.

240123204451-02-abkhazia-gallery-fire-012124.jpg
Άποψη του καμένου δωματίου της Εθνικής Πινακοθήκης στο Σουχούμι της Αμπχαζίας. photo/Robert Dzhpua/AP

Ο κεντρικός εκθεσιακός χώρος της Εθνικής Πινακοθήκης Τέχνης έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν στο σημείο νωρίς το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι τις 7 π.μ. τοπική ώρα οι φλόγες περιορίστηκαν και στις 11 π.μ. Η φωτιά σβήστηκε, ανέφερε το Apsnypress, προσθέτοντας ότι στο σημείο κλήθηκαν 11 πυροσβεστικές δυνάμεις από τις γύρω περιοχές.

«Η καταστροφή των έργων τέχνης που αποτελούσαν το ταμείο της Εθνικής Πινακοθήκης είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια για την πολιτιστική κληρονομιά του κράτους μας», ανέφερε το κοινοβούλιο της Αμπχαζίας σε δήλωση που αναρτήθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 150 πίνακες από Αμπχάζι καλλιτέχνες γλίτωσαν από τη φωτιά, ανέφερε το Apsnypress. Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι η Γενική Εισαγγελία της Αμπχαζίας έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Gallery fire destroys more than 4,000 artworks in Georgia’s separatist region Abkhazia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ