ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλλιτέχνης μηνύει το μουσείο ΜοΜΑ για σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια περφόρμανς

Καλλιτέχνης μηνύει το μουσείο ΜοΜΑ για σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια περφόρμανς
Το «Imponderabilia» ήταν μέρος του «The Artist is Present», μιας μεγαλύτερης έκθεσης του MoMA που γιορτάζει την ιστορική καριέρα της Αμπράμοβιτς. Associated Press

Ένας καλλιτέχνης που εμφανίστηκε γυμνός σε ένα έργο της διάσημης καλλιτέχνιδας Μαρίνα Αμπράμοβιτς, και το οποίο γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα, μήνυσε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) ισχυριζόμενος ότι δέχτηκε σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το 2010.

Ο καλλιτέχνης John Bonafede ισχυρίζεται ότι το MoMA δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τον ίδιο και τους άλλους γυμνούς καλλιτέχνες από επιθέσεις.

Ο Bonafede εμφανίστηκε το 2010 στην αναπαράσταση του «Imponderabilia» της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ένα κομμάτι στο οποίο δύο καλλιτέχνες στέκονται εντελώς γυμνοί σε μια στενή πόρτα, καθώς οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να στριμωχτούν ανάμεσα στα δύο γυμνά σώματα για να μπουν στην έκθεση.

Το «Imponderabilia» ήταν μέρος του «The Artist is Present», μιας μεγαλύτερης έκθεσης του MoMA που γιόρταζε την ιστορική καριέρα της Αμπράμοβιτς. Το έργο της Αμπράμοβιτς συχνά παρουσιάζει γυμνό, ακινησία και αλληλεπιδράσεις θεατών και προκαλεί το κοινό με τις έννοιες του φύλου, της σεξουαλικότητας και του ανθρώπινου σώματος.

Ο Bonafede υποστηρίζει στη μήνυση ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από πέντε επισκέπτες του μουσείου σε επτά περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της προβολής του «The Artist is Present».

Ο καλλιτέχνης είπε πως το μουσείο «δεν έκανε τίποτα για να τον προστατεύσει όπως και άλλους ερμηνευτές του «Imponderabilia» από τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Το «Imponderabilia» της Αμπράμοβιτς ανέβηκε αρχικά το 1977 στην Galleria Communale d'Arte Moderna, στη Μπολόνια της Ιταλίας, με την Αμπράμοβιτς και τον πρώην σύντροφό της, τον αείμνηστο Γερμανό καλλιτέχνη και περφόρμερ Ulay. Το έργο επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου για μια αναδρομική έκθεση της Αμπράμοβιτς.

Για τη νεότερη έκδοση του «Imponderabilia», ένας δημοσιογράφος του Time Out στο Λονδίνο έγραψε: «Είναι τόσο παρεμβατικό, τόσο γεμάτο ερωτήματα οικειότητας, μισογυνισμού και εγγύτητας, που σχεδόν γυρίζει το στομάχι σου».

An artist who appeared nude in a Marina Abramović piece sues MoMA, alleging it failed to protect him from sexual assault

ΔΗΜΟΦΙΛΗ