ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιο είναι το χειρότερο πιάτο στον κόσμο κατά τον ταλαντούχο «γαστροναύτη» Άντονι Μπουρντέν

Ποιο είναι το χειρότερο πιάτο στον κόσμο κατά τον ταλαντούχο «γαστροναύτη» Άντονι Μπουρντέν
Το «κακό παιδί» της παγκόσμιας κουζίνας μπορεί να μας λείπει, άφησε όμως πίσω του πολλά για να θυμόμαστε, ένα από αυτά είναι το χειρότερο πιάτο στον κόσμο. Associated Press

O Anthony Bourdain ήταν πάντα ειλικρινής. Ο σεφ διαπότισε τα ντοκιμαντέρ του με μια αυθεντική αίσθηση της ανατροφής του στη Νέα Υόρκη και της διεισδυτικότητας του ως συγγραφέα, κάτι που δημιούργησε μία ισχυρή προσοπικότητα.

Ωστόσο, για κάθε στιγμή αυθεντικά συγκινητικής διορατικότητας που παρήγαγε, υπήρχαν εκείνες της ωμής ειλικρίνειας, που ήταν - τις περισσότερες φορές - κωμικές. Αυτές οι περιπτώσεις θα έβλεπαν την ειλικρινή φύση της γενέτειράς του να ανθίζει, ειδικά όταν δοκίμαζε πολύ «κακά» πιάτα.

Αυτές κατατάσσονται ως μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες πτυχές της τηλεοπτικής του καριέρας και εμφανίστηκαν στα No Reservations, The Layover και, φυσικά, στο Parts Unknown, το σόου που του επέτρεψε να βυθιστεί με το κεφάλι σε περιοχές που θεωρούνται πολιτιστικά «απρόσιτες» από ανενημέρωτους Δυτικούς.

Από τρομακτικά κόλπα που τον οδήγησαν σε καταστάσεις μεθυσμένης κατάθλιψης μέχρι τη συνοδεία ένοπλων πολιτοφυλακών σε εμπόλεμες ζώνες, ο Bourdain κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να ζωντανέψει τα σόου του. Παρά τις πηγαίες αντιδράσεις του, γνώριζε πως με τις δυσάρεστες εκπλήξεις στο φαγητό «βουτούσε» σε περιοχές αναξιοποίητες από τις δυτικές μάζες.

Δεδομένου ότι είχε δοκιμάσει πιάτα σε πολλές χώρες του κόσμου, το ερώτημα για το ποιο είναι το χειρότερο φαγητό που έφαγε ποτέ ερχόταν συχνά στην επιφάνεια. Ο Bourdain εξήγησε ανοιχτά ότι το Namibian warthog ήταν από τα χειρότερα πράγματα που είχε φάει ποτέ. Δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις. Το πιάτο θυμίζει κάτι ραδιενεργά μεταλλαγμένο, από τυχαία καντίνα, κάπου στον Ασπρόπυργο.

Σε άλλο σημείο, μιλώντας στο Bon Appetit το 2016, ο «γαστροναύτης» αποκάλυψε επίσης πως πίστευε ότι μια από τις χειρότερες γαστρονομικές δημιουργίες που γνωρίζει ο άνθρωπος ήρθε από τη Δύση και δεν είναι άλλο από το φαγητό που σερβίρεται στα αεροπλάνα. Ισχυρίστηκε ότι δεν έτρωγε ποτέ το φαγητό που του πρόσφεραν οι αεροπορικές εταιρείες όταν ταξίδευε για 200 ημέρες το χρόνο. «Ποτέ», είπε.

«Κανείς δεν αισθάνθηκε ποτέ καλύτερα αφού έφαγε φαγητό αεροπλάνου. Νομίζω ότι οι άνθρωποι το τρώνε μόνο επειδή βαριούνται. Δεν τρώω στα αεροπλάνα. Μου αρέσει να φτάνω πεινασμένος».

Υποστήριξε ότι θα το αρνιόταν ακόμη και όταν ταξίδευε από την πόλη του σε μακρινές διαδρομές σε χώρες όπως η Ιαπωνία –μια από τις αγαπημένες του χώρες– και η Νέα Ζηλανδία. Προτιμούσε να συνδυάσει τυρί και κρασί Πόρτο και να πιει μέχρι να πέσει σε κώμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ