ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα έκθεση της Yoko Ono στην Tate Modern στο Λονδίνο

Νέα έκθεση της Yoko Ono στην Tate Modern στο Λονδίνο
Η Yoko Ono Associated Press

Η Yoko Ono είναι πρωτοπόρος της πρώιμης εννοιολογικής και συμμετοχικής τέχνης, ταινιών και περφόρμανς, διάσημη μουσικός και τρομερή αγωνίστρια για την παγκόσμια ειρήνη. Τώρα στα 90 της κάνει έκθεση σε μία από τις πιο διάσημες γκαλερί στον κόσμο, στην Tate Modern του Λονδίνου.

Αναπτύσσοντας την πρακτική της στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ριζοσπαστικές ιδέες είναι κεντρικής σημασίας για την τέχνη της, που συχνά εκφράζονται με ποιητικούς, χιουμοριστικούς, βαθείς και ριζοσπαστικούς τρόπους.

Half_a_Room_image_updated_resolution.width-1200.jpg
Half-a-room, Yoko Ono, 1967. photo/Yoko Ono

Εκτείνεται σε περισσότερες από επτά δεκαετίες, η αναδρομική έκθεση YOKO ONO: MUSIC OF THE MIND είναι η μεγαλύτερη έκθεση της που έχει γίνει ποτέ, που γιορτάζει σημαντικές στιγμές στην πρωτοποριακή, επιδραστική και πολυεπιστημονική καριέρα της Ono, από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έως σήμερα – συμπεριλαμβανομένων των ετών στο Λονδίνο, όπου γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της και συνεργάτη της, John Lennon.

Η έκθεση παρακολουθεί την εξέλιξη της πρακτικής της και εξερευνά μερικά από τα πιο πολυσυζητημένα και ισχυρά έργα τέχνης και performance της Ono. Αυτό περιλαμβάνει το Cut Piece (1964), όπου οι άνθρωποι κλήθηκαν να κόψουν τα ρούχα της, στην απαγορευμένη ταινία της No.4 (Bottoms) (1966-67) που δημιούργησε «για την ειρήνη».

Οι θεατές καλούνται να λάβουν μέρος τόσο σε απλές πράξεις ή δρώμενα, όσο και σε ενεργές συναντήσεις με τα έργα της Ono, όπως το Wish Trees for London, όπου οι επισκέπτες μπορούν να συνεισφέρουν προσωπικές ευχές για ειρήνη.

Το κοινό θα ανακαλύψει πάνω από 200 έργα, συμπεριλαμβανομένων κομματιών διδασκαλίας, παρτιτούρες, εγκαταστάσεις, ταινίες, μουσική και φωτογραφία. Η έκθεση αποκαλύπτει μια πρωτοποριακή προσέγγιση της γλώσσας της Yoko, της τέχνης και της συμμετοχής που συνεχίζει να μιλάει μέχρι την παρούσα στιγμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ