ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο άνθρωπος που μισούσε πιο πολύ ο Τζον Λένον

Ο άνθρωπος που μισούσε πιο πολύ ο Τζον Λένον
Καθώς ο Lennon ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του κυκλοφορώντας άλμπουμ με τους Plastic Ono Band, ο Rundgren άρχισε να επικρίνει τη θέση του Lennon στην ιστορία της μουσικής. Associated Press

Ο John Lennon δεν είπε ποτέ τίποτα κακό για κανέναν μουσικό σε όλη την καριέρα του. Ήταν όμως ειλικρινής όταν έπρεπε. Ο «Intellectual Beatle» ήταν περισσότερο από πρόθυμος να πει πώς ένας συγκεκριμένος καλλιτέχνης άξιζε ή δεν άξιζε την αναγνώριση που έχει. Αν και ο Lennon μπορεί να είχε κριτική και εμπορική αναγνώριση, ο Todd Rundgren γινόταν επίσης διάσημος μουσικός.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η σειρά επιτυχιών του Rundgren όπως το "Hello It's Me" έγινε αναπόσπαστο μέρος της ποπ και της προοδευτικής μουσικής της δεκαετίας του '70. Αν και οι μελωδίες μπορεί να οφείλονταν λίγο στο έργο των Beatles, ο Rundgren δεν ήταν ακριβώς πρόθυμος να επαινέσει το όνομα του Lennon.

Καθώς ο Lennon ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του κυκλοφορώντας άλμπουμ όπως το Plastic Ono Band και το Imagine, ο Rundgren άρχισε να επικρίνει τη θέση του Lennon στην ιστορία της μουσικής. Παρόλο που ήταν ήδη σταθεροποιημένος ως ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής του, ο Rundgren είδε την υπεράσπιση του Lennon για την ειρήνη σαν προσποίηση, λέγοντας στον Melody Maker: «Το μόνο που θέλει πραγματικά να κάνει είναι να τραβήξει την προσοχή για τον εαυτό του και η επανάσταση των χίπιδων απλά τον βοηθάει».

Αν και ο Rundgren δεν αμφέβαλλε ποτέ ότι ο Lennon έγραψε δυνατά τραγούδια, θεώρησε ότι η θέση του ως οριακή προφητική φιγούρα στη μουσική βιομηχανία ήταν υπερβολική, συνεχίζοντας: «Ο Nixon ήταν ακριβώς όπως ο John Lennon μιας άλλης γενιάς. Κάποιος που αντιπροσώπευε κάθε λογής ιδανικά αλλά τα έκανε όλα για τον εαυτό του».

Ο Rundgren αργότερα θα συσπειρωθεί εναντίον του Lennon στο τραγούδι «Rock and Roll Pussy». Αν και δεν έχει υπάρξει καμία επιβεβαίωση για το ποιον ακριβώς το τραγούδι, είναι σαφές ότι ο Rundgren αναφέρεται στον Lennon.

Εκείνη την εποχή, απομακρύνοντας την επιτυχία του πολιτικά φορτισμένου Some Time in New York City, ο Lennon απάντησε με μια ανοιχτή επιστολή στον Rundgren με λεπτές κριτικές για το τότε νέο του συγκρότημα, The Nazz. Χαρίζοντας του τo παρατσούκλι Sodd Runtlestuntle.

Ως απάντηση στην ανάγκη του να προκαλέσει επανάσταση, ο Lennon έγραψε: «Υποθέτω ότι όλοι αναζητούμε την προσοχή Todd, πιστεύεις πραγματικά ότι δεν ξέρω πώς να την αποκτήσω, χωρίς «επανάσταση;» Θα μπορούσα να βάψω τα μαλλιά μου πράσινα και ροζ για αρχή!».

Ανεξάρτητα από την ιδιότητά του ως μία από τις κορυφαίες φωνές της γενιάς του, ο Lennon ήταν επίσης ανένδοτος στο να μιλά για τα ιδανικά του, υπενθυμίζοντας στον Rundgren, «Δεν αντιπροσωπεύω κανέναν άλλον εκτός από τον ΕΑΥΤΟ μου. Ακούγεται σαν να μην με συμπαθείς και πολύ, αλλιώς δεν θα ήσουν τόσο βίαιος απέναντί μου αν είχες τις επιτυχίες μου».

Παρόλο που η διαμάχη μπορεί να συνεχίστηκε για μερικά χρόνια, αυτό δεν εμπόδισε τον Rundgren να δουλέψει μαζί με άλλους Beatles, και να γίνει μέλος της All-Starr Band του Ringo Starr για χρόνια. Ο Rundgren και ο Lennon μπορεί να είχαν τις διαφορές τους, αλλά ανεξάρτητα από την εχθρότητά μεταξύ τους, μπορούσαν ακόμα να δημιουργήσουν τα πιο ανθεκτικά και κλασικά τραγούδια της δεκαετίας του 1970.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ