ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιακή συλλογή με ιστορικά έργα της street art εγκαινιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ψηφιακή συλλογή με ιστορικά έργα της street art εγκαινιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Μάχη της Cable Street έλαβε χώρα το 1936. Μια τοιχογραφία τιμά την εκδήλωση στο Δημαρχείο του S. George στο Tower Ham. photo: Twitter

Έχετε περάσει ποτέ μπροστά από κάποια εντυπωσιακή street art αλλά επιστρέψατε λίγες μέρες αργότερα για να διαπιστώσετε ότι έχει εξαφανιστεί; Για να βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν θα σας ξανασυμβεί, η Art UK κυκλοφόρησε ένα νέο ψηφιακό αρχείο για να διασφαλίσει ότι μπορείτε να συνεχίσετε να θαυμάζετε τις αγαπημένες σας τοιχογραφίες πολύ καιρό μετά την εμφάνιση τους.

Το ψηφιακό αρχείο, που αποτελείται από περίπου 5.000 σημαντικές τοιχογραφίες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο Art UK. Δεν είναι το πρώτο έργο του είδους του. Μεταξύ 2017 και 2021 ο οργανισμός εργάστηκε για την ψηφιοποίηση 50.000 δημοσίων γλυπτών.

Η τέχνη του δρόμου άνθισε ως πολιτιστικό κίνημα στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1970. Η σκηνή της street art του Λονδίνου καρποφόρησε στις αρχές της ίδιας δεκαετίας, επηρεάζοντας την άνοδο του πανκ ροκ και των σκίνχεντ. Οι περιηγήσεις στην street art που υπάρχει στις πόλεις του κόσμου βοηθάει τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους να ανακαλύψουν κρυμμένα αλλά εξαιρετικά δημοφιλή έργα τέχνης.

Αυτή η νέα ψηφιακή συλλογή θα περιλαμβάνει έργα διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Banksy - η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό. Η διάσημη τοιχογραφία του κρατούμενου που δραπετεύει από τη φυλακή είναι μεταξύ των επιλεγμένων έργων.

Η πλατφόρμα θα ρίξει επίσης φως στην τέχνη του δρόμου που χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί από τους καλλιτέχνες. Το Battle of Cable Street, μια περίτεχνη σύνθεση που απεικονίζει τη διάσημη μάχη των συμμοριών του Λονδίνου το 1936, είναι ένα από αυτά τα κομμάτια. Οι καλλιτέχνες Dave Binnington, Paul Butler και Ray Walker εργάστηκαν στην τοιχογραφία μεταξύ 1976 και 1983.

Άλλα έργα τέχνης που πρόκειται να είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα, περιλαμβάνουν μια τοιχογραφία της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής Derry Girls TV αλλά και γλυπτικές τοιχογραφίες.

Εθελοντές και ερευνητές θα συνεισφέρουν στο αρχείο τα επόμενα τρία χρόνια, δουλεύοντας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026 για τη δημιουργία του αρχείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ