ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακτιβιστές του κλίματος έφτιαξαν κολάζ με εικόνες καταστροφών σε πίνακα του Μποτιτσέλι

Ακτιβιστές του κλίματος έφτιαξαν κολάζ με εικόνες καταστροφών σε πίνακα του Μποτιτσέλι
Ο πίνακας του Μποτιτσέλι «Η Γέννηση της Αφροδίτης» Associated Press

Ο πίνακας του Μποτιτσέλι «Η Γέννηση της Αφροδίτης» έγινε το τελευταίο έργο τέχνης που στοχοποιήθηκε από ακτιβιστές του κλίματος.

Δύο εκπρόσωποι της ομάδας Last Generation στην Ιταλία κόλλησαν στον πίνακα φωτογραφίες από τις πρόσφατες πλημμύρες, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο πίνακας εκτίθεται στη γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης μια αφίσα που ζητούσε να δοθούν κονδύλια ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (21,43 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αποκατάσταση της κλιματικής βλάβης.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να προσποιείται δεν κάηκαν εκτάσεις τον Ιανουάριο, ότι το νερό δεν θα είναι πρόβλημα αυτό το καλοκαίρι, ότι τα σπίτια που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες είναι τυχαία γεγονότα και δεν προκαλούνται από ανθρώπινες επιλογές», είπε ένας από τους διαδηλωτές.

«Και αντί να αντιμετωπίζει αυτά τα πραγματικά προβλήματα, φτιάχνει παράλογους νόμους τιμωρώντας τον ακτιβισμό για το κλίμα», πρόσθεσε.

Πρόκειται για τους νόμους εκείνους που αυξάνουν τις ποινές για τις δράσεις ακτιβιστών, οι οποίοι μπορεί να αναγκαστούν να πληρώσουν έως και 60.000 ευρώ εάν στοχοποιούν μνημεία.

Ο πίνακας της Γέννησης της Αφροδίτης προστατευόταν από γυαλί και δεν υπέστη ζημιά.

Η οργάνωση Last Generation άρχισε να πραγματοποιεί ειρηνικές αλλά ανατρεπτικές διαδηλώσεις στην Ιταλία το 2022, στοχεύοντας χώρους όπως η Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία και η Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη.

Διαβάστε επίσης: «Χαμένος» πίνακας του Μποτιτσέλι εντοπίστηκε σε σπίτι στη νότια Ιταλία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ