ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ: Επτά διάσημοι ηθοποιοί που απαρνήθηκαν το χρυσό αγαλματίδιο

Όσκαρ: Επτά διάσημοι ηθοποιοί που απαρνήθηκαν το χρυσό αγαλματίδιο
Ένα άγαλμα των Όσκαρ απεικονίζεται στην 91η τελετή Βραβείων Όσκαρ, την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019, στο Λος Άντζελες. Associated Press

Πολλοί ηθοποιοί θα δουλέψουν σκληρά όλη τους τη ζωή για να πάρουν ένα Όσκαρ – ή ακόμα και για μια υποψηφιότητα για ένα. Με τα χρόνια, από την έναρξη των βραβείων το 1929, η επίδειξη αυτού του χρυσού αγαλματιδίου έχει γίνει το σημείο αναφοράς επιτυχίας για έναν σκηνοθέτη, ηθοποιού, συγγραφέα κ.λπ.

Είναι το crème de la crème των βραβείων: το πιο σημαντικό γεγονός στο ημερολόγιο της ποπ κουλτούρας. Οι Χρυσές Σφαίρες δεν θα μπορούσαν ποτέ να τα αντικαταστήσουν. Δεν νιώθουν όμως όλοι το ίδιο. Για ορισμένους αστέρες, βραβευμένους με Όσκαρ αλλά και όχι, τα Όσκαρ αντιπροσωπεύουν τις χειρότερες πτυχές της κινηματογραφικής βιομηχανίας: ανταγωνιστικότητα, καπιταλισμό και κενότητα, τα οποία είναι εντελώς αντιφατικά με την ίδια την τέχνη.

Με την 96η τελετή των Όσκαρ να πλησιάζει, συγκεντρώσαμε τους διάσημους ηθοποιούς που έχουν μιλήσει έντονα ενάντια στη μακρόχρονη παράδοση των Όσκαρ.

Bradley Cooper

Ο Bradley Cooper δεν είναι θαυμαστής των Όσκαρ. Θα μπορούσε αυτό να οφείλεται στο ότι 10 φορές ήταν υποψήφιος χωρίς, όμως, να κερδίσει ποτέ το βραβείο; Ισως. Θα αλλάξει τη «μελωδία» του αν η ερμηνεία του ως Leonard Bernstein του δώσει το πρώτο του χρυσό αγαλματίδιο τον επόμενο μήνα; Ισως. Θα φανεί.

Katharine Hepburn

Η Katharine Hepburn ευλογήθηκε με συνολικά 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ κατά τη διάρκεια της 66χρονης καριέρας της στην υποκριτική. Κέρδισε τέσσερα. «Όσο για μένα, τα βραβεία δεν είναι τίποτα», είχε πει κάποτε. «Το έπαθλό μου είναι η δουλειά μου».

Woody Allen

Ο Woody Allen - διαβόητος για τη μη συμμετοχή του στην κούρσα των Όσκαρ - είπε κάποτε ότι δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην ετήσια εκδήλωση λόγω μιας συναυλίας που έπαιζε κλαρινέτο σε μια παμπ της Νέας Υόρκης τα βράδια της Δευτέρας. Έπαιζε στο St Michael's Pub τη νύχτα που κέρδισε το Όσκαρ για το σενάριο και τη σκηνοθεσία της Annie Hall. Ένα χρόνο αργότερα, είπε σε μια συνέντευξη ότι τα βραβεία δεν είχαν νόημα για εκείνον. «Όταν βλέπεις ποιος κερδίζει αυτά τα πράγματα – ή δεν τα κερδίζει – μπορείς να δεις πόσο άνευ σημασίας είναι τα Όσκαρ», είπε ο Woody Allen.

Anthony Hopkins

Ο Hopkins δήλωσε κάποτε: «Μου προκαλεί ναυτία να τα βλέπω και νομίζω ότι είναι αηδιαστικά. Κόσμος που τριγυρίζει και γλύφει τους παραγωγούς. Με κάνει να θέλω να κάνω εμετό, είναι πραγματικά άθλιο». Παρόλα αυτά όμως δέχθηκε το Όσκαρ για το Father.

Oscar Isaac

«Δεν το καταλαβαίνω πραγματικά. Δεν έχω διαβάσει τους κανόνες. Φαίνεται αρκετά χαζό, αλλά υποθέτω ότι είναι πάνω από το όριο της νοημοσύνης μου», είπε στην USA Today για τα Όσκαρ.

Ethan Hawke

Ο ίδιος δήλωσε κάποτε: «Οι άνθρωποι (στην Αμερική) θέλουν να μετατρέψουν τα πάντα σε διαγωνισμό». Μάλιστα, χαακτήρισε την όλη διαδικασία «ανόητη».

Joaquin Phoenix

«Δεν θέλω να ξαναζήσω αυτή την εμπειρία», είπε. «Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω – απλά δεν ένιωσα ποτέ άνετα με την όλη διαδικασία των Όσκαρ». Ο Phoenix συνέχισε αποκαλώντας την κούρσα των βραβείων το «πιο ηλίθιο πράγμα στον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ