ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εξερευνώντας το Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης στη Βαρκελώνη

Εξερευνώντας το Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης στη Βαρκελώνη
Επισκέπτης ποζάρει για μια φωτογραφία δίπλα σε ένα έργο τέχνης του Jani Leinonen που ονομάζεται Mc Jesus, στο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης της Βαρκελώνης. Associated Press

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, πολλά άκρως αμφιλεγόμενα κομμάτια εκτίθενται στο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης. Και μόνο να περπατάς μέσα στο ίδιο το μουσείο είναι συναρπαστικό.

Πολύ σύντομα θα σας υποδεχθεί ένα ζωύφιο σε σχήμα στομαχιού και μια συλλογή από ψηλοτάκουνα που στοιχίζονται σε ένα χαλί προσευχής.

Τα περισσότερα από τα σύγχρονα έργα έχουν συζητηθεί ευρέως, είτε ως παράδειγμα υπερβολικής λογοκρισίας είτε ως απόδειξη της ανηθικότητας των εννοιολογικών τεχνών. Από τα 200 και πλέον έργα που εκτίθενται, μερικά είναι ευρέως γνωστά για την πυροδότηση μιας μαζικής υστερίας που κατά κάποιο τρόπο ξεπέρασε το ζήτημα της καλλιτεχνικής επιλογής.

Για παράδειγμα, το X Portfolio του Robert Mapplethorpe βρήκε ένα σπίτι στο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης της Βαρκελώνης, αφού ένα άλλο μουσείο είχε οδηγηθεί στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι παρουσίαζε σκηνές σεξουαλικής βίας.

Το μουσείο είναι πλέον το μοναδικό στον κόσμο αφιερωμένο στην προβολή τέχνης που έχει αποσιωπηθεί από τη δημόσια θέα. Οι καλλιτέχνες που φιλοξενούνται σε αυτό μπορούν να ευχαριστήσουν τον Taxto Benet, έναν συλλέκτη έργων τέχνης που είναι ο ιδιοκτήτης όλων των έργων - πλην ενός. Χάρη στην επιμελή συλλογή του με απαγορευμένα έργα τέχνης, αυτά έχουν προβληθεί μπροστά σε περισσότερους από 13.000 επισκέπτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ