ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Record Digging: Οι MGMT φτιάχνουν έναν δίσκο που «μυρίζει» έντονα '80s

Record Digging: Οι MGMT φτιάχνουν έναν δίσκο που «μυρίζει» έντονα '80s
Ο Andrew Well Vanwyngarden των MGMT (αριστερά) εμφανίζεται στην τελευταία μέρα του Lollapalooza στο Σικάγο. Associated Press

Τα τελευταία χρόνια οι MGMT φαίνεται να μετατοπίζονται από το «undreground» στυλ, με το οποίο μας συστήθηκαν, σε έναν πιο... mainstream ήχο. Είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο συγκρότημα που, όμως, μπορεί τελικά να δείχνει πολλά πρόσωπα που δεν τα είχαμε υποψιαστεί από την αρχή και ειδικά από τις πρώιμες τους επιτυχίες.

Το viral δίδυμο των ΗΠΑ φαίνεται να εμπνέεται από τους Bowie, Simon & Garfunkel και τους αδερφούς Gallagher στο τελευταίο τους άλμπουμ «Loss of Life», ένα άλμπουμ με γυαλιστερή, εντυπωσιακά μελωδική ψυχεδελική ποπ.

Διαβάστε επίσης: Record Digging: H Mary Halvorson απελευθερώνει την τζαζ από όλα τα κλισέ

Ακούγοντας το Loss of Life, βλέπουμε ένα συγκρότημα που ενώ κάποτε φαινόταν ότι είχε σκοπό να «αποξενώσει» τους θαυμαστές που είχαν αγοράσει το ντεμπούτο τους άλμπουμ, τώρα αρπάζει την ευκαιρία που του έδωσε το TikTok μιας και πολλοί χρήστες της διάσημης πλατφόρμας χρησιμοποίησαν το τραγούδι τους «Kids» για να «ντύσουν» τα βίντεό τους.

Είναι εξίσου μελωδικό με το άλμπουμ «Little Dark Age» αλλά απέχει έτη φωτός από το «Congratulations» του 2010 ή το πυκνό, κλειστοφοβικό «MGMT» του 2013.

Ενώ το «Congratulations» ήταν ένα άλμπουμ υπό την επιρροή των Television Personalities και των Cleaners From Venus, με την ψυχεδελική lo-fi των αρχών της δεκαετίας του '80 που αποτελεί αλάνθαστη συνταγή για μαζική απήχηση, τα κομμάτια του Loss of Life ασχολούνται με το είδος της γυαλιστερής ποπ ευρείας κατανάλωσης που πολλοί από τους προαναφερθέντες καλλιτέχνες δεν έφτιαξαν ποτέ.

Το Loss of Life ανοίγει με κάποιον να απαγγέλλει ένα ουαλικό ποίημα του 13ου αιώνα και τελειώνει με το ομώνυμο κομμάτι να διαλύεται σε μια παρατεταμένη κακοφωνία. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Αντίθετα, επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ παραξενιάς και ποπ, με έναν τρόπο εντυπωσιακό, πέρα από κάθε άλλο άλμπουμ των MGMT. Το αν μπορεί να επωφεληθεί από την απίθανη φήμη τους στο TikTok είναι αμφισβητήσιμο, καθώς αυτό το είδος επιτυχίας σπάνια εκτείνεται πέρα ​​από το κομμάτι που έχει γίνει viral.

Το Loss of Life ακούγεται ευχάριστα όσο... κάνετε τις δουλειές του σπιτιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ