ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ηλίας Λογοθέτης: Ο ηθοποιός που αγαπήθηκε για το ειλικρινές βλέμμα του

Ηλίας Λογοθέτης: Ο ηθοποιός που αγαπήθηκε για το ειλικρινές βλέμμα του
Ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης KATΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI

Δεν είναι πολλοί οι ηθοποιοί που συνδέουν το πρόσωπο τους με τις επιθυμίες και την ψυχή ενός ολόκληρου λαού. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο Ηλίας Λογοθέτης, ένας μεγάλος και αξέχαστος ηθοποιός που θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας για την δουλειά του.

Γεννήθηκε στη Λευκάδα. Δεν σκεφτόταν να ακολουθήσει την υποκριτική, καθώς ελκυόταν περισσότερο από την όπερα, κι όμως η ίδια η ζωή τον έβγαλε ψεύτη, μιας και θα γινόταν ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και διάσημους ηθοποιούς στην Ελλάδα. Ήταν απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου.

Οι ρόλοι του θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας, όχι γιατί εκείνος τους επέλεγε, αλλά διότι το πρόσωπο του και η χροιά της φωνής του αμέσως έβαλαν πλώρη για την καρδιά μας. Είχε κάτι το ξεχωριστό το βλέμμα του, και μπορούσε να παίξει ότι ρόλου του έδιναν με ανάλογη μαεστρία.

Με το θέατρο ήρθε σε επαφή μέσω του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, απ' όπου αποφοίτησε το 1967, και πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Από τις πιο γνωστές ήταν η συμμετοχή του στην παράσταση «Το αμάρτημα της μητρός μου», στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία Ζαχαρή, επί 7 χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970, στο έργο "Βαβυλωνία".

Έγινε γνωστός κυρίως σε κωμικούς ρόλους από συμμετοχές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 2000 δέχτηκε τα θετικά σχόλια του Χάρολντ Πίντερ για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο «Νεκρή Ζώνη».

Πρόσφατα είχε μπει στο νοσοκομείο για να κάνει μία σοβαρή επέμβαση. Η υγεία του ατ τελευταία χρονια δεν πήγαινε καλά. Τίποτα όμως δεν τον πτοούσε και δεν έχανε ποτέ την μαγεία του βλέμματος του, ακόμη και στα 85 του χρόνια.

Το στυλ του σαν ηθοποιός περιείχε πολλά και διάφορα στοιχεία, μερικά από τα οποία περιελάμβαναν πολύ χιούμορ, ακόμη και σε πολύ δραματικούς ρόλους. Έπαιξε σε σειρές και σημαντικές ταινίες την δεκαετία του ογδόντα και του ενενήντα αλλά στο θέατρο ήταν που φάνηκε περισσότερο το πηγαίο του ταλέντο.

Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα στην τηλεόραση στο γνωστό «Θέατρο της Δευτέρας» (ΕΡΤ1). Έχει λάβει μέρος, επίσης, σε μουσικές παραστάσεις, όπως το αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ. Το πρόσωπο του ήταν γνωστό σε μικρούς και μεγάλους, και όλοι οι άνθρωποι της τέχνης τον σέβονταν για τη δουλειά αλλά αι το ειλικρινές του βλέμμα.

Έχει συνεργαστεί με τους θιάσους Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου, Νίκου Ξανθόπουλου, Θανάση Βέγγου, Άγγελου Αντωνόπουλου-Μιράντας Κουνελάκη, με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου κ.ά.

Ο Ηλίας Λογοθέτης, πέρα από την ηθοποιία, είχε ιδιαίτερη αγάπη για την όπερα και την παρακολουθούσε σε όλη του τη ζωή πολύ στενά. Ο κάθε του ρόλος ήταν πραγματικά ένα μάθημα για τον ηθοποιό και μία πραγματική ανακάλυψη του είδους, σχεδόν από την αρχή. Ο Ηλίας ήταν ένας γνήσιος μάστορας του χιούμορ και του βλέμματος.

Πήρε Βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις ταινίες «Βαβυλωνία» (στο ρόλο του Αστυνόμου) και «Τα παιδιά της χελιδόνας» του Κ. Βρεττάκου (1988). Η κωμική του στόφα συναγωνιζόταν την εξαιρετική ερμηνεία δραματικών ρόλων. Έχει μείνει αξέχαστος για την ιδιότητα του να μένει την ίδια στιγμή σοβαρός αλλά και αστείος. Κάτι που μόνο εκείνος μπορούσε να καταφέρει.

Ο Ηλίας Λογοθέτης έπαιξε σε δεκάδες παραστάσεις, σε περισσότερες από 50 ελληνικές ταινίες και άλλες τόσες τηλεοπτικές σειρές. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στο Έτερος Εγώ: Νέμεσις σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια που έκλεψε την παράσταση σε μια σκηνή στο νοσοκομείο.

Ο ελληνικός λαός θα τον θυμάται πάντα σαν ένα στυλοβάτη του θεάτρου και έναν γνήσιο καλλιτέχνη και ηθοποιό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ