ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέχνη από τις στάχτες των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο βοηθά τους ιθαγενείς

Τέχνη από τις στάχτες των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο βοηθά τους ιθαγενείς
Έργο από την έκθεση με τίτλο "Smoke In The Jungle" (2023) του Piers Secunda photo/Migrate Art and Christie's

Το σύνολο των έργων ονομάζεται «From the Ashes» που εκτίθενται στη ζυθοποιία Truman στο Λονδίνο. Οι 29 αυτόχθονες και μη αυτόχθονες καλλιτέχνες, δημιούργησαν όλα τα έργα με μελάνι, χρωστική ουσία και παστέλ που κατασκευάζονται από στάχτη και κάρβουνο «από τα καμένα υπολείμματα του Αμαζονίου», λέει η Migrate Art, η κοινωνική επιχείρηση με έδρα το Λονδίνο που διοργάνωσε την έκθεση.

https://www.instagram.com/reel/C3kUI7As0xR/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο τεχνών People's Palace Projects, ο στόχος είναι να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές συγκεντρώνοντας χρήματα για τις ιθαγενείς κοινότητες.

Τον Μάρτιο, τα έργα τέχνης θα δημοπρατηθούν στον οίκο Christie's του Λονδίνου με εκτιμήσεις για μεμονωμένα κομμάτια που κυμαίνονται από 2.000 λίρες έως πάνω από 50.000 λίρες, σύμφωνα με τον Simon Butler, ιδρυτή της Migrate Art και καλλιτέχνη που συμμετέχει στην έκθεση.

«Κρατάμε το 20% αυτού που φτιάχνουμε. Το υπόλοιπο πηγαίνει στην κοινότητα των ιθαγενών Xingu, κυρίως για πυροσβεστικό εξοπλισμό», είπε ο Butler. «Όλες αυτές οι ιδέες για το τι να κάνουμε με τα χρήματα, δεν προέρχονται από εμάς, προέρχονται από την ίδια την κοινότητα. Όταν ήμασταν εκεί, είχαμε συναντήσεις μαζί τους και μας μίλησαν για τα μέτρα πυρόσβεσης που ήθελαν να αναπτύξουν. Επίσης, μας μίλησαν για την αναγέννηση δέντρων και την αναδάσωση».

https://www.instagram.com/p/C33HYNboDac/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ο Butler επισκέφτηκε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και τις κοινότητες των ιθαγενών Xingu πριν από δύο χρόνια. Παρατηρώντας τις περιοχές του δάσους που είχαν καεί, τις οποίες περιγράφει ως «κόκκινη έρημο που έμοιαζε με το τέλος του κόσμου».

Εμπνευσμένος από την επιτυχία των προηγούμενων εκθέσεων της Migrate Art, όπως η «Scorched Earth», η οποία περιείχε τέχνη εμπνευσμένη από τη στάχτη των εμπόλεμων ζωνών στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ο Butler συνέλεξε τα απανθρακωμένα υπολείμματα του τροπικού δάσους και τα έστειλε πίσω στο Λονδίνο για να γίνουν υλικά τέχνης.

Στη συνέχεια τα υλικά στάλθηκαν σε καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Ο Βρετανός καλλιτέχνης Piers Secunda, του οποίου το έργο επικεντρώνεται στην καταστροφή του πολιτισμού, χρησιμοποίησε μαύρο μελάνι για να δημιουργήσει έναν πίνακα με τίτλο «Smoke In The Jungle».

https://www.instagram.com/p/C3p6RseM4Jo/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Η πώληση της δουλειάς μου για να βοηθήσω το Xingu Reserve να αγοράσει εξοπλισμό πυρόσβεσης, για να σβήνει τις πυρκαγιές του Αμαζονίου, είναι η καλύτερη χρήση του χρόνου και των πόρων μου που μπορώ να φανταστώ», είπε ο Secunda.

Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης έργα που έγιναν από μέλη της ιθαγενούς κοινότητας, όπως τρεις πίνακες του σαμάνου Kamo Waurá.

«Το να βλέπεις τέχνη χωρίς καμία επιρροή από την αγορά για οικονομικούς λόγους είναι καταπληκτικό», είπε ο Butler.

Τελικά, η Migrate Art θέτει ένα μόνο ερώτημα: «Μπορεί η τέχνη να αλλάξει τον κόσμο;» Ο Secunda παρομοιάζει το είδος με ένα αιχμηρό ραβδί που μπορεί «να ωθήσει τους σωστούς ανθρώπους σε δράση, να φέρει δημόσια σε αμηχανία οργανισμούς, κυβερνήσεις και άτομα που προκαλούν ζημιά ή να συγκεντρώσει κεφάλαια».

«Αυτές οι ενέργειες υπεράσπισης της τέχνης είναι κόκκοι άμμου που δημιουργούν ένα σωρό», πρόσθεσε. «Προς το παρόν, ο σωρός είναι μικρός, αλλά μεγαλώνει και θα γίνει σημαντικός».

‘Guardians of the forest’: How art made from the ashes of Amazon Rainforest fires is helping Indigenous communities

ΔΗΜΟΦΙΛΗ