ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το FBI επιστρέφει στην Ιαπωνία έργα τέχνης που βρέθηκαν σε σοφίτα στη Μασαχουσέτη

Το FBI επιστρέφει στην Ιαπωνία έργα τέχνης που βρέθηκαν σε σοφίτα στη Μασαχουσέτη
Αυτή η ταπετσαρία είναι ένα από τα 22 ιστορικά αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τη σοφίτα ενός σπιτιού στη Μασαχουσέτη. Federal Bureau of Investigation via AP

Μία οικογένεια από τη Μασαχουσέτη, εντόπισε πολλά αντικείμενα ιαπωνικής τέχνης στη σοφίτα του σπιτιού της, με τα αντικείμενα να επιστρέφονβται τελικά στην Ιαπωνία. Το σπίτι ανήκε σε έναν βετεράνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.:

Τα μέλη της οικογένειάς του, εντόπισε τα αντικείμενα ενώ τακτοποιούσε τη σοφίτα του σπιτιού του αποθανόντα βετεράνου. Κρίνοντας ότι πρόκειται για «πολύτιμη ασιατική τέχνη» κάλεσαν του FBI, το οποίο ανέλαβε να επιστρέψει τα αντικείμενα στην Οκινάουα, ενώ διευκρίνισε ότι ο βετεράνος δεν υπηρέτησε στον πόλεμο του Ειρηνικού.

«Υπήρχαν ειλητάρια, κομμάτια αγγείων και ένας αρχαίος χάρτης. «Έμοιαζαν παλιά και πολύτιμα», δήλωσε ο ειδικός πράκτορας Geoffrey J. Kelly, συντονιστής καλλιτεχνικού εγκλήματος για το FBI Boston και μέλος της Ομάδας του FBI Art Crime Team.

«Και εξαιτίας αυτού, έγινε έρευνα και διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον τα ειλητάρια είχαν εισαχθεί πριν από περίπου 20 χρόνια στον Εθνικό Αρχείο Κλεμμένων Έργων Τέχνης του FBI».

Japanese Artifacts Recovered

Χάρτης που βρέθηκε στη σοφίτα.

photo/FBI via AP

Μεταξύ των αντικειμένων ήταν έξι ζωγραφισμένα ειλητάρια του 18ου-19ου αιώνα, ένας περίτεχνος χειροποίητος χάρτης του 19ου αιώνα του πέμπτου μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας, της Οκινάουα, και αγγεία και κεραμικά που περιλάμβαναν πιάτα, κύπελλα και τσαγιέρες.

Όταν μελετήθηκαν στο Εθνικό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του Ινστιτούτου Smithsonian στην Ουάσιγκτον οι κύλινδροι έδειχναν πολύχρωμα πορτρέτα βασιλέων της Οκινάουα.

Μια δακτυλογραφημένη επιστολή που βρέθηκε δίπλα στα τεχνουργήματα στη Μασαχουσέτη βοήθησε να επιβεβαιωθεί ότι είχαν κλαπεί κατά τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσθεσε το FBI.

«Όλα μαζί αντιπροσωπεύουν πραγματικά ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Οκινάουα», είπε ο Kelly για τα τεχνουργήματα. «Η πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους συνοψίζεται πραγματικά στα τεχνουργήματα και την ιστορία», είπε.

US Japanese Artifacts Recovered

Κομμάτι από τα αντικείμενα που βρέθηκαν από το FBI.

photo/FBI via AP

«Αυτό είναι που συνιστά έναν πολιτισμό. Και ο πιο σίγουρος τρόπος για να εξαλείψεις έναν πολιτισμό είναι να εξαλείψεις το παρελθόν του. Επομένως είναι πολύ σημαντικό για εμάς ως διαχειριστές αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δούμε ότι τα αντικείμενα αυτά θα επιστρέψουν στους πολιτισμούς και στις χώρες όπου ανήκουν», πρόσθεσε ο Kelly.

Τα αντικείμενα επιστράφηκαν στην Οκινάουα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το FBI, το οποίο τονίζει ότι πολλά αντικείμενα εξακολουθούν να λείπουν και συνεχίζουννα είναι στη λίστα του Εθνικού Αρχείου Κλεμμένων Έργων Τέχνης.

Με πληροφορίες από CNNi: FBI returns looted artifacts found in Massachusetts attic to Japan

ΔΗΜΟΦΙΛΗ