ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To λεγόμενο «middle finger» ίσως είναι τελικά άλλη μία εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων

To λεγόμενο «middle finger» ίσως είναι τελικά άλλη μία εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων
Ήταν περίπου πριν από 2.500 χρόνια που οι «άτακτοι» Έλληνες ανέπτυξαν μια φαλλική χειρονομία για να προσβάλλουν, να κοροϊδεύουν και κυριολεκτικά να σπρώχνουν στα άκρα ο ένας τον άλλον. photo/Unsplash

Αν έχετε ποτέ κάνει την χειρονομία middle finger τότε έχετε κάτι κοινό με τους αρχαίους Έλληνες.

Ήταν περίπου πριν από 2.500 χρόνια που οι «άτακτοι» Έλληνες ανέπτυξαν μια φαλλική χειρονομία για να προσβάλλουν, να κοροϊδεύουν και κυριολεκτικά να σπρώχνουν στα άκρα ο ένας τον άλλον. Ενώ το να σηκώνεις το μεσαίο δάχτυλο σήμερα εκφράζει ξεκάθαρα μία βρισιά που δεν προφέρεται με το στόμα, στην κλασική κοινωνία, οι ιστορικοί λένε ότι το μεσαίο δάχτυλο ήταν περισσότερο μια ακραία σεξουαλική αναφορά.

Το μεσαίο δάχτυλο ή middle finger έχει γίνει έκτοτε ένα διάσημο emoji. Να πώς κατέληξε το μεσαίο δάχτυλο να είναι το πιο άσεμνο δάχτυλο του ανθρώπινου χεριού.

Οι αναιδείς Έλληνες «πιθανότατα βασίστηκαν στη χρήση του μεσαίου δακτύλου για να αναπαραστήσουν ένα πέος σε στύση», έγραψε ο Max Nelson, ο οποίος διδάσκει μαθήματα για τους κλασικούς πολιτισμούς στο Πανεπιστήμιο του Windsor στο Οντάριο του Καναδά, σε ένα άρθρο του 2017 για την προέλευση της χειρονομίας.

Το να δείχνεις περήφανα το μεσαίο δάχτυλο ήταν συνήθως ένα αστείο στην αρχαία Ελλάδα, μια προσβολή ή μια σεξουαλική πρόταση, υποστηρίζουν ο Nelson και άλλοι κλασικοί ερευνητές.

Μερικές πηγές από την αρχαία Ελλάδα αναφέρουν ότι τα μεσαία δάχτυλα χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο για να τρυπήσουν τα πρόσωπα των ανθρώπων, από τα ρουθούνια και κάτω.

Η χειρονομία τελικά έφτασε στην αρχαία Ρώμη, όπου οι ντόπιοι πιθανώς την ονόμασαν «digitus impudicus» - το άσεμνο ψηφίο. Ο Ρωμαίος ιστορικός Σουετόνιος ανέφερε ότι ο αυτοκράτορας Καλιγούλας ανάγκασε τους υπηκόους του να φιλήσουν το μεσαίο του δάχτυλο - σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο και τον κορυφαίο ιστορικό του μεσαίου δακτύλου Desmond Morris, αυτή ήταν μια υποτιμητική χειρονομία που αντιπροσώπευε το μέλος του ηγεμόνα.

Ο Έλληνας θεατρικός συγγραφέας Αριστοφάνης υποτίθεται ότι ήταν επίσης λάτρης της χειρονομίας, αναφερόμενος στο «μακρύ δάχτυλο» σε πολλά από τα έργα του.

Η δημοτικότητα του μεσαίου δακτύλου υποχώρησε, αλλά δεν εξαφανίστηκε εντελώς, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, πιθανότατα λόγω της αυξανόμενης επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας και της πανταχού παρούσας αποδοκιμασίας της για σεξουαλικές χειρονομίες, κατέληξαν οι ερευνητές. Ο Windsor είπε ότι το μεσαίο δάχτυλο προσγειώθηκε στις ΗΠΑ μαζί με τους Ιταλούς μετανάστες στα τέλη του 19ου αιώνα.

Όταν η δημοτικότητα του μεσαίου δακτύλου μεγάλωσε για άλλη μια φορά, έγινε γνωστό ως μια άνευ λέξεων εκδοχή του «δαχτύλου της χήνας» που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι.

The middle finger is the most controversial digit. Thank the ancient Greeks for that.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ