ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται όλο και πιο επαναλαμβανόμενοι και θυμωμένοι

Οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται όλο και πιο επαναλαμβανόμενοι και θυμωμένοι
photo/Unsplash

Ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών ανέλυσε τους στίχους σε περισσότερα από 12.000 αγγλόφωνα τραγούδια στα είδη ραπ, κάντρι, ποπ, R&B και ροκ από το 1980 έως το 2020 και διαπίστωσαν ότι οι στίχοι γίνονται όλο και πιο απλοί, επαναλαμβανόμενοι και... άγριοι.

Η έρευνα εξηγεί πώς οι στίχοι έχουν γίνει πιο απλοί, επισημαίνοντας ότι ο Bob Dylan κέρδισε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας για τον αντίθετο ακριβώς λόγο, επειδή δηλαδή οι στίχοι του έμοιαζαν με μυθιστόρημα.

Τα τελευταία 40 χρόνια, όπως διαπίστωσαν οι μελετητές, οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται πραγματικά πιο απλοί και επαναλαμβανόμενοι. Επίσης έχουν «θυμώσει» και είναι πολύ πιο αυτοαναφορικοί.

Η συγγραφέας της μελέτης Eva Zangerle, τόνισε ότι οι στίχοι μπορούν να είναι ένας «καθρέφτης της κοινωνίας» που αντικατοπτρίζει το πώς αλλάζουν οι αξίες, τα συναισθήματα και οι ανησυχίες μιας κουλτούρας με την πάροδο του χρόνου.

«Αυτό που παρακολουθούμε επίσης τα τελευταία 40 χρόνια είναι μια δραστική αλλαγή στο μουσικό τοπίο – από το πώς πωλείται η μουσική μέχρι τον τρόπο παραγωγής της μουσικής», είπε η Zangerle.

Στα 40 χρόνια που μελετήθηκαν, υπήρξαν επανειλημμένες ανατροπές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι άκουγαν μουσική. Οι δίσκοι βινυλίου και οι κασέτες της δεκαετίας του 1980 έδωσαν τη θέση τους στα CD της δεκαετίας του '90, και μετά η άφιξη του Διαδικτύου οδήγησε στις πλατφόρμες ροής που βασίζονται σε αλγόριθμους.

Για τη μελέτη στο περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές εξέτασαν τα συναισθήματα που εκφράζονται στους στίχους, πόσες διαφορετικές και περίπλοκες λέξεις χρησιμοποιήθηκαν και πόσο συχνά αυτές επαναλαμβάνονταν.

«Σε όλα τα είδη, οι στίχοι έχουν την τάση να γίνονται πιο απλοί και πιο επαναλαμβανόμενοι», συνόψισε η Zangerle.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν επίσης προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει μείωση στους θετικούς, χαρούμενους στίχους με την πάροδο του χρόνου και αύξηση σε αυτούς που εκφράζουν θυμό, αηδία ή λύπη.

Οι στίχοι έχουν επίσης γίνει πολύ πιο αυτοαναφορικοί, με συχνή χρήση των λέξεων «εγώ» ή «δικό μου», ενώ εντόπισαν πως ο αριθμός των επαναλήψεων αυξήθηκε περισσότερο στη ραπ που έχει γίνει πιο... θυμωμένη συγκριτικά με τα άλλα είδη.

Οι ερευνητές κατέδειξαν επίσης ποια τραγούδια αναζήτησαν οι θαυμαστές διαφορετικών ειδών στον ιστότοπο Genius. Σε αντίθεση με άλλα είδη, οι θαυμαστές της ροκ αναζητούσαν συχνότερα στίχους από παλαιότερα τραγούδια και όχι από νέα.

Το rock έχει πέσει στα charts τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι θαυμαστές νοσταλγούν την περίοδο που το είδος ήταν στο ζενίθ του. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο έχει αλλάξει η μουσική είναι ότι «τα πρώτα 10-15 δευτερόλεπτα είναι πολύ καθοριστικά για το αν θα απορρίψουμε ή όχι ένα τραγούδι», είπε η Zangerle.

Προηγούμενη έρευνα είχε επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να ακούν μουσική στο παρασκήνιο ενώ κάνουν άλλες εργασίες. Με απλά λόγια, τα τραγούδια με ρεφρέν που επαναλαμβάνουν βασικούς στίχους φαίνεται να είναι πιο δημοφιλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ