ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Rammstein στο επίκεντρο νέας δικαστικής υπόθεσης

Οι Rammstein στο επίκεντρο νέας δικαστικής υπόθεσης

Ο τραγουδιστής των Rammstein, Till Lindemann, σε συναυλία στο Groningen! Bedankt στην Ολλανδία το 2022.

photo: Instagram

Το γερμανικό ροκ συγκρότημα Rammstein εμπλέκεται σε μια νέα δικαστική υπόθεση, αφού κατηγορήθηκε ότι διέπραξε λογοκλοπή στο κομμάτι τους, «Deutschland», σε άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 2019.

Το κομμάτι, εμφανίστηκε στο έβδομο στούντιο άλμπουμ τους, που κυκλοφόρησε το 2019. Το «Deutschland» επιλέχθηκε ως το βασικό σινγκλ και έτυχε μεγάλης προσοχής επειδή ήταν το πρώτο νέο υλικό από τους Rammstein από το 2011.

Τώρα, το γαλλικό συγκρότημα Ninja Cyborg ισχυρίζεται ότι οι Rammstein έκλεψαν υλικό από το κομμάτι τους, «The Sunny Road». Οι Ninja Cyborg είχαν προηγουμένως υποβάλει τον ίδιο ισχυρισμό, αλλά απορρίφθηκε το 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με το Day FR Euro, η μπάντα έχει υποβάλει νέα κατάθεση μέσω του Εφετείου του Παρισιού.

Έφεση

Στο νέο δικαστικό έγγραφο, οι Ninja Cyborg έχουν παραθέσει ανάλυση από τον ειδικό Richard Dubugnon, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το κύριο riff της κιθάρας μαζί με τα μελωδικά στοιχεία στο «Deutschland» προέρχονται από το «The Sunny Road». Ο Dubognon κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα λόγω της πεποίθησής του ότι τα δύο τραγούδια μοιράζονται «πάρα πολλές ομοιότητες», αφήνοντάς να εννοηθεί μια «χωρίς αμφιβολία» λογοκλοπή.

Το «The Sunny Road» κυκλοφόρησε ένα χρόνο πριν από το «Deutschland». Ο Marc Botté των Ninja Cyborg έχει πει ότι έχει εμπιστοσύνη ότι θα δικαιωθούν δικαστικά. Μιλώντας το 2020 στο Le Nouvel Obs, παρατήρησε: «Δεν μου αρέσουν οι Rammstein και δεν ακούω αυτή την μπάντα. Δημιούργησα αυτό το riff. Ξέρω πολύ καλά πως πρόκειται για λογοκλοπή».

Πνευματικά δικαιώματα

Σε νέα δήλωση, ένας νομικός εκπρόσωπος που ενεργεί για λογαριασμό των Ninja Cyborg σχολίασε: «Αυτά τα συμπεράσματα παραδόθηκαν στις 9 Οκτωβρίου 2023 από τον εμπειρογνώμονα. Κατηγορούμενοι αδίκως για λογοκλοπή, τα μέλη των Ninja Cyborg, με την υποστήριξη του εκδότη τους Music Unit μπορούν τώρα να βασιστούν σε αυτή την τεχνογνωσία και στο γεγονός ότι «οι ομοιότητες είναι πράγματι αποτέλεσμα παράνομου δανεισμού» για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ενώπιον του Επιμελητηρίου Πνευματικής Ιδιοκτησίας».

Οι Rammstein δεν έχουν κάνει ακόμη παρατηρήσεις σχετικά με τις κατηγορίες για λογοκλοπή, ωστόσο, θα αναγκαστούν να μοιραστούν τη δική τους πλευρά της ιστορίας τον Σεπτέμβριο στο Τμήμα Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Δικαστηρίου του Παρισιού.

Η τελευταία δικαστική διαμάχη για τους Rammstein έρχεται μετά την τελευταία κατηγορία που βαραίνει τον τραγουδιστή τους Till Lindemann για σεξουαλική επίθεση. Αφού οι εισαγγελείς στη Γερμανία άνοιξαν έρευνα για τις καταγγελίες που ελήφθησαν, επέλεξαν να αποσύρουν την έρευνα καθώς «δεν υπήρχε κανένα στοιχείο» για φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά από τον Lindemann.

Αυτό το καλοκαίρι, οι Rammstein πρόκειται να ξεκινήσουν μια μακρά περιοδεία στα γήπεδα σε όλη την Ευρώπη, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί με πέντε παραστάσεις στο Veltins Arena στο Gelsinkirchen στα τέλη Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, θα παίξουν επίσης σίγουρα στο RDS Arena στο Δουβλίνο και στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης.

Οι Rammstein επιστρέφουν μετά από 14 χρόνια και στην Ελλάδα. Στις 30 Μαΐου 2024 θα εμφανιστούν στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην Αθήνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ