ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς γεννήθηκε ο πιο περίεργος ντετέκτιβ της τηλεόρασης

Πώς γεννήθηκε ο πιο περίεργος ντετέκτιβ της τηλεόρασης

Σκηνή από την σειρά «Twin Peaks»

photo/Lynch/Frost Productions Propaganda Films Spelling Television

Σε αποκλειστικό αρχείο συνεντεύξεων του BBC, οι δημιουργοί της τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του '90 μιλούν για το μοναδικό τους όραμα – και πώς ο εκκεντρικός χαρακτήρας στο κέντρο της, ο ειδικός πράκτορας Dale Cooper, βασίστηκε στην προσωπικότητα του σκηνοθέτη David Lynch.

Στις 8 Απριλίου 1990, οι θεατές του Twin Peaks γνώρισαν τον λαμπρό αλλά εκκεντρικό ειδικό πράκτορα του FBI Dale Cooper, τον οποίο υποδύθηκε ο Kyle MacLachlan, ο οποίος κέρδισε ένα Emmy για την ερμηνεία του.

Με την αδιάκοπη ευγένεια του, τις αντισυμβατικές αλλά τρομερές μεθόδους έρευνας, την εμμονική αγάπη για την κερασόπιτα και τον καφέ και τη συνήθεια του να ηχογραφεί μηνύματα στην αφανή γραμματέα του, Dianne, ο πράκτορας Cooper έγινε γρήγορα ένας από τους πιο αγαπημένους τηλεοπτικούς ντετέκτιβ της δεκαετίας.

Ο συγγραφέας Mark Frost είπε στο Late Show του BBC ότι μέρος της έμπνευσης πίσω από τον χαρακτήρα ήταν ο συνδημιουργός και σκηνοθέτης της σειράς David Lynch.

«Προσπάθησα να βασίσω αυτόν τον χαρακτήρα στον David σε κάποιο βαθμό», είπε ο Frost. «Πολλή ιδιορρυθμία και προσοχή στη λεπτομέρεια, πράγματα που έχει σε μεγάλη αφθονία ο David, βγήκαν στην επιφάνεια με αυτόν τον χαρακτήρα. Υποθέτω ότι το ενδιαφέρον του για τις εμμονές των ανθρώπων και οι χαρακτήρες που έχουν εμμονή με κάτι, είναι αρκετά συνηθισμένοι με άλλα πράγματα που έχει κάνει».

Απόκοσμο, κινηματογραφικό και συχνά μπερδεμένο, το Twin Peaks δεν έμοιαζε με τίποτα άλλο στην τηλεόραση εκείνη την εποχή. Διαδραματίζεται στη γραφική πόλη του τίτλου της σειράς, ακολουθώντας τον πράκτορα Dale Cooper καθώς προσπαθεί να βοηθήσει την τοπική αστυνομία να ερευνήσει τη δολοφονία της μαθήτριας Λυκείου Laura Palmer, την οποία υποδύεται η Sheryl Lee. Καθώς ο Cooper αναζητά τον δολοφόνο, το σκοτεινό μέρος της πόλης αποκαλύπτεται σιγά-σιγά για να αποκαλύψει την εγκληματικότητα, τα βαθιά θαμμένα τραύματα και τα υπερφυσικά φαινόμενα.

Ο Frost στο παρελθόν ήταν συγγραφέας για την τηλεοπτική σειρά του NBC Hill Street Blues. Αυτή η εκπομπή, με το καστ, τη γρήγορη δουλειά της κάμερας χειρός και τη συνυφασμένη ιστορία για την απίστευτα καταπονημένη αστυνομία της πόλης, αποδείχθηκε πρωτοποριακή όταν μεταδόθηκε για πρώτη φορά. Ο Frost και ο Lynch ήθελαν να κάνουν κάτι εξίσου περίπλοκο με το Twin Peaks, ανατρέποντας τις προσδοκίες των θεατών.

«Καθώς το Hill Street [Blues] είχε ανατρέψει την ιδέα του αστυνομικού σόου στις αρχές της δεκαετίας, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι τέτοιο με το Twin Peaks. Νομίζω ότι οι συμβάσεις του είδους είχαν έχει γίνει μάλλον μπαγιάτικες τα τελευταία χρόνια και ότι οι εκπομπές που ήταν τα βασικά στοιχεία αυτού του είδους είχαν κουράσει αρκετά. Και μπορεί να υπάρχει τρόπος να εμφυσήσουμε μερικές φρέσκες ιδέες και μερικές φρέσκες προσεγγίσεις στη σειρά– και αυτό είναι το πώς ζωντάνεψε το Twin Peaks», είπε ο Frost.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά προβλήθηκε για μόλις δύο σεζόν πριν ακυρωθεί, το Twin Peaks είχε τεράστια επιρροή στις τηλεοπτικές εκπομπές που το ακολούθησαν. Οι απόηχοι της σουρεαλιστικής φύσης του, οι εναλλακτικές πραγματικότητες, οι ιδιόρρυθμοι χαρακτήρες και η χρήση ονειρικών σεκάνς μπορούν να φανούν σε πολλά, από τα X-Files, Lost και Fargo μέχρι The Leftovers και The Sopranos.

Ενέπνευσε μια λεγεώνα αφοσιωμένων θαυμαστών, των οποίων η πίστη θα το έβλεπε να επιστρέψει πρώτα ως ταινία, το Twin Peaks: Fire Walk With Me το 1992 και στη συνέχεια για μια τρίτη σειρά το 2017 για να αξιοποιήσει τη δημοτικότητά του.

Και στην καρδιά του βρίσκεται ο πράκτορας Dale Cooper, με όλους τους ενθουσιασμούς και τις εκκεντρικότητες του, μια αντανάκλαση του ίδιου του David Lynch.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ