ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το πιο σκανδαλιστικό μυθιστόρημα του Τρούμαν Καπότε

Η αληθινή ιστορία πίσω από το πιο σκανδαλιστικό μυθιστόρημα του Τρούμαν Καπότε

Σε αυτήν τη φωτογραφία αρχείου της 28ης Νοεμβρίου 1966, ο συγγραφέας Τρούμαν Καπότε, αριστερά, και η επίτιμη καλεσμένη Κάθριν Γκράχαμ φτάνουν στο Plaza Hotel στη Νέα Υόρκη, στα τέλη της δεκαετίας του 1970

photo/AP

Το 1976, ο Τρούμαν Καπότε δημοσίευσε ένα διήγημα στο «Esquire» που κατέστρεψε τις φιλίες του με την ελίτ της Νέας Υόρκης και έβλαψε τη λογοτεχνική του φήμη.

«Ολόκληρη η λογοτεχνία είναι γεμάτη κουτσομπολιά», διακήρυξε κάποτε ο Τρούμαν Καπότε. Ο συγγραφέας ήταν σίγουρα πολύ καλός και στα δύο: στα μέσα της δεκαετίας του '70, δεν τον επαινούσαν απλώς ως συγγραφέα του πρωτοποριακού «In Cold Blood», αλλά ήταν και περήφανος κάτοχος ενός από τα πιο δημοφιλή βιβλία στη Νέα Υόρκη.

Τα άγρια κουτσομπολιά και οι φήμες τού εξασφάλισαν μία θέση σε κάθε λίστα καλεσμένων και τον κατέστησαν τον «γελωτοποιό» της αυλής της υψηλής κοινωνίας. Αλλά το «Answered Prayers», το μυθιστόρημα που παρουσίασε ως απάντησή του στο A la recherche du temps perdu του Προυστ, θα αποδείκνυε ότι η λογοτεχνία και το κουτσομπολιό θα μπορούσαν επίσης να είναι ένας πραγματικά τοξικός συνδυασμός.

Εμμονή με τον πλούτο

Γεννημένος στη Νέα Ορλεάνη το 1924, ο Καπότε είχε εμμονή με τον πλούτο και την ομορφιά ως παιδί: πολλοί από τους βιογράφους του το εντόπισαν στη δύσκολη σχέση του με τη μητέρα του Lillie Mae, που ανέβαινε κοινωνικά, η οποία τον έστειλε να ζήσει με την οικογένειά του στην Αλαμπάμα.

Σε ηλικία 24 ετών δημοσίευσε το ημι-αυτοβιογραφικό «Άλλες Φωνές, Άλλα δωμάτια», την ιστορία ενός αγοριού που αναζητά τον πατέρα που τον εγκατέλειψε, και το οποίο παρέμεινε στη λίστα των μπεστ σέλερ για εννέα εβδομάδες. Ο ίδιος συνέχισε να δουλεύει σε σενάρια ταινιών, δημιουργώντας ένα δίκτυο από λαμπερούς φίλους.

Ο Καπότε κυκλοφόρησε το Breakfast at Tiffany's το 1958, με τη διάσημη κινηματογραφική μεταφορά με πρωταγωνίστρια την Audrey Hepburn ως Holly Golightly να ακολουθεί τρία χρόνια αργότερα. Αλλά ήταν το έργο του 1965 In Cold Blood που τον έκανε πραγματική διασημότητα.

Το In Cold Blood χαιρετίστηκε ως ένα επαναστατικό κομμάτι αφηγηματικής μη μυθοπλασίας, εξερεύνησε μια περιβόητη υπόθεση δολοφονίας του Κάνσας, μαζί με την επακόλουθη έρευνα και δίκη. Ο συγγραφέας είχε περάσει χρόνια παίρνοντας συνεντεύξεις από κατοίκους της περιοχής και την αστυνομία.

Όλοι ήθελαν ένα κομμάτι της δόξας του συγγραφέα: σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, σε περιοδικά και σε φανταχτερά σουαρέ. Ο Καπότε εδραίωσε τη θέση του στην κορυφή της υψηλής κοινωνίας διοργανώνοντας ένα δικό του φανταχτερό πάρτι στο Plaza Hotel το 1966.

Αναλώθηκε

Ο Καπότε είχε μεγάλα σχέδια για το επόμενο έργο μυθοπλασίας του, ένα μυθιστόρημα που ονόμασε Answered Prayers. Σε ένα σημείωμα που έστειλε στους εκδότες του ήδη από το 1958, το περιέγραψε ως «το μεγάλο μου έργο». Αργότερα, καυχιόταν ότι «θα κάνει στην Αμερική αυτό που έκανε ο Προυστ στη Γαλλία».

Αλλά μετά την εις βάθος, οδυνηρή διαδικασία που απαιτήθηκε για το In Cold Blood, ο Καπότε ξοδεύτηκε δημιουργικά – τα μεγάλα γευστικά γεύματα και τα πάρτι φαίνονταν πιο ελκυστικά από τις ώρες στη γραφομηχανή. Έχασε προθεσμία μετά από προθεσμία, κατάφερε να διαπραγματευτεί όλο και μεγαλύτερα συμβόλαια με το Random House αλλά παρά το γεγονός αυτό, έκανε αντίστοιχα μεγαλειώδεις ισχυρισμούς για το μυθιστόρημα που πίστευε ότι θα εξασφάλιζε την ιδιότητά του ως έναν από τους καλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών.

Το Answered Prayers είναι μια ιστορία για την ανάμειξη υψηλών και χαμηλών κοινωνικών τάξεων, αντλημένη από τις εμπειρίες του ως καλύτερος φίλος και έμπιστος σε εξέχουσες γυναίκες της εποχής και τους συζύγους τους. Τελικά το βιβλίο δεν ήταν αυτό που είχε υποσχεθεί ο ίδιος και το μόνο που κατάφερε ήταν να καταστρέψει την καλή του λογοτεχνική φήμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ