ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ακραία θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον Μπομπ Ντίλαν να έχει πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο

Η ακραία θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον Μπομπ Ντίλαν να έχει πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο

Ο Μπομπ Ντίλαν σε εμφάνισή του στο Λος Άντζελες στις 12 Ιανουαρίου 2012.

photo/AP

Οι άνθρωποι αγαπούν τις θεωρίες συνωμοσίας. Είναι σαν να έχουμε αυτή την έμφυτη επιθυμία να υπάρχει κάποιο μυστήριο στον κόσμο, κάτι που η λογική θα αποκαλούσε τύχη και περίσταση. Στην ποπ κουλτούρα, αφθονούν οι θεωρίες συνωμοσίας, που συζητούν τα πάντα, από τον θάνατο του JFK μέχρι τον πραγματικό συγγραφέα του Wuthering Heights.

Εστιάζοντας στο βασίλειο της μουσικής, λέγεται ότι ο Tupac είναι ακόμα ζωντανός και κρύβεται ως αγρότης στην Κούβα, έχουμε ακούσει μέχρι και ιστορίες που λένε πως ακόμη και ο Jim Morrison είναι ακόμη ζωντανός και ζει στην Αφρική.

Οι θεωρίες συνωμοσίας ήταν πάντα συνυφασμένες με την κάθε εποχή. Ζούμε σε μια εποχή όπου το Διαδίκτυο κυριαρχεί και η διάκριση μεταξύ γεγονότος και φαντασίας είναι πολύ θολή. Η εποχή του «εναλλακτικού γεγονότος», όπως έχει ονομαστεί από ορισμένους μελετητές, είναι μια εποχή όπου οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να αποδοθούν για οποιοδήποτε θέμα.

Πολλά από τα αγαπημένα μας μουσικά είδωλα έχουν μπει στο στόχαστρο των συνωμοσιολόγων. Οι Beatles, οι Rolling Stones, ακόμα και η Lady Gaga έχουν βρεθεί στο επίκεντρο συνωμοσιών, όλοι για διαφορετικούς λόγους.

Αν επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο rock 'n' roll, θα πέσουμε πάνω σε πολλές συνωμοσίες που αφορούν τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες από τη «χρυσή εποχή» της ροκ, τις δεκαετίες του 1960 και του ’70. Δεδομένου ότι οι λεγόμενοι «θεοί» της ροκ ανυψώθηκαν σε σχεδόν μυθικό επίπεδο λόγω του ταλέντου και της φήμης τους εκτός σκηνής αλλά και της τεράστιας διασημότητας που περιβάλλει αυτές τις φιγούρες, έχει προστεθεί ένας αέρας μυστηρίου στον χαρακτήρα τους..

Ο Bob Dylan δεν ξέφυγε από τους συνωμοσιολόγους. Οι στίχοι του είναι ένα πυκνό πλέγμα ιδεών και έτσι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είχε πάντα μια τάση να καλλιεργεί μια μυστηριώδη, σχεδόν αλλόκοτη δημόσια εικόνα. Σε μια συνέντευξη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των '00, ο Bob Dylan ξάφνιασε όλους τους θαυμαστές του. Του τέθηκε η μάλλον παράξενη ερώτηση γιατί συνέχισε να παίζει ζωντανά παρά τον τεράστιο πλούτο και τη φήμη του. Εξήγησε ότι έκανε μια «συμφωνία» για να «φτάσει εδώ που είναι τώρα» και ότι είναι ένας «ευγνώμων» άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του.

«Όλα σχετίζονται με το πεπρωμένο. Έκανα ένα παζάρι μαζί του εδώ και πολύ καιρό και αντέχω ακόμη». Στη συνέχεια, ρωτήθηκε με ποιον έκανε συμφωνία, ερώτηση στην οποία ο Bob Dylan χαμογέλασε πονηρά και είπε: «Με τον Αρχηγό αυτής της γης και του κόσμου που δεν μπορούμε να δούμε».

Αντί να εκλάβουν τα σχόλια του Dylan ως απλά ειρωνικά ή να ακολουθήσουν το συμπέρασμα ότι έκανε συμφωνία με τον «Θεό», πολλοί στο Διαδίκτυο πιστεύουν ότι ο Dylan πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο για να γίνει διάσημος.

Δεδομένου ότι η ροκ μουσική έχει μια στενή σχέση με τον Διάβολο και το γεγονός ότι η θρησκεία εξακολουθεί να είναι έντονα παρούσα σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ένας συσχετισμός του Bob Dylan και του Διαβόλου έχει δημιουργηθεί στον απόηχο των, μάλλον, παράξενων σχολίων του.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Dylan δεν έκανε συμφωνία με κανέναν εκτός από τις δισκογραφικές εταιρείες και ότι απλώς ήθελε να κάνει πλάκα. Αλίμονο όμως, η ζημιά έγινε. Η συγκεκριμένη θεωρία υπάρχει εδώ και χρόνια και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Αναρωτιόμαστε ποιος σύγχρονος καλλιτέχνης θα είναι ο επόμενος που θα μπει στο μάτι των συνωμοσιολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ