ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To Baby Reindeer «χτυπά» τους θεατές εκεί που τους πονάει περισσότερο

To Baby Reindeer «χτυπά» τους θεατές εκεί που τους πονάει περισσότερο

Σκηνή από τη σειρά του Netflix, «Baby Reindeer».

photo/Netflix

Δημιουργήθηκε από τον κόμικ artist Ρίτσαρντ Γκαντ. Η σειρά είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της σεξουαλικής παρακολούθησής (stalking) του ίδιου του δημιουργού, με τη σειρά του Netflix να καταλήγει να είναι μια ακραία μορφή θεραπείας αλλά και η πιο τρομακτική εκπομπή για το 2024 μέχρι στιγμής.

Όταν κυκλοφόρησε το τρέιλερ για τη νέα σειρά του Netflix, Baby Reindeer, στις αρχές Απριλίου, φαινόταν ότι θα ήταν το μέσο δράμα που βλέπει κανείς στην πλατφόρμα - μια ευχάριστη ιστορία ενός κωμικού και μιας ενοχλητικής stalker.

To Baby Reindeer χτυπάει τον θεατή ανελέητα σε στιγμές που δεν το περιμένει. Κι αυτό είναι που το κάνει ξεχωριστό.

Η πλοκή

Το 2015, μια γυναίκα μπήκε στην παμπ του Λονδίνου όπου δούλευε ο Γκαντ, ο οποίος της πρόσφερε ένα φλιτζάνι τσάι και άνοιξε κουβέντα μαζί της. Στη συνέχεια, επί τρία χρόνια, εκείνη ξεκίνησε μια «εκστρατεία παρενόχλησής» του, ξεκινώντας με το να εμφανίζεται ασταμάτητα στη δουλειά του και στα σόου stand upκωμωδίας. Του έστειλε περισσότερα από 41.000 μηνύματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και μόλις βρήκε τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, του άφησε 350 ώρες τηλεφωνικών μηνυμάτων.

Του έστελνε δώρα (αποκαλώντας τον «μωρό τάρανδου» λόγω ενός παιχνιδιού από την παιδική της ηλικία) και στη συνέχεια άρχισε να παρενοχλεί και την οικογένεια του. Όταν ο Γκαντ πήγε στην αστυνομία για να την καταγγείλει, αρχικά απέτυχαν να τον βοηθήσουν, όπως είπε στον Guardian:

​«Μου έλεγαν ότι απασχολώ αδίκως την αστυνομία».

Σαν ταινία τρόμου

Σπάνια κάποια σεξουαλική παρενόχληση έχει προβληθεί τόσο ωμά και έντονα στην τηλεόραση. Το Baby Reindeer μοιάζει σχεδόν σαν ταινία τρόμου. Ο Γκαντ είναι θαρραλέα ανοιχτός και ειλικρινής σχετικά με την τραυματική αυτή εμπειρία και ένας επιδέξιος δημιουργός στη μετάφραση της πολυπλοκότητας της κατάστασης για το τηλεοπτικό ακροατήριο.

Ταξίδι με το τραύμα

Κατά κάποιο τρόπο, το Baby Reindeer θυμίζει τη σειρά I May Destroy You του 2020 της Michaela Coel που καθορίζει το είδος, στην οποία αφηγείται τον βιασμό της από έναν ξένο και τον τρομερό ψυχολογικό αντίκτυπο αυτού του γεγονότος πάνω της.

Και οι δύο σειρές προσφέρουν μια μοναδικά ισχυρή προοπτική στο να βάζουν τους συγγραφείς τους να συμμετέχουν σε μια ιστορία βασισμένη στην εμπειρία τους – με τρόπο που η Coel έχει αναφέρει ως «καθαρτική εμπειρία» και ο Γκαντ έχει περιγράψει ως «η καλύτερη θεραπεία για μένα, ένα σωτήριο γεγονός στη ζωή μου».

Και στις δύο σειρές, όμως, το ταξίδι των χαρακτήρων με το τραύμα τους τελειώνει σε μια διφορούμενη νότα. Δεν λέμε περισσότερα για να μην σας το χαλάσουμε. Απλά δείτε το.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ