ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έξι χρόνια φυλάκιση σε Ιρανή καλλιτέχνιδα για «προπαγάνδα»

Έξι χρόνια φυλάκιση σε Ιρανή καλλιτέχνιδα για «προπαγάνδα»

Η Ιρανή καλλιτέχνις, Atena Farghadani.

Instagram

Η Atena Farghadani συνελήφθη τον Απρίλιο από πράκτορες των ενόπλων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, αφού προσπάθησε να εκθέσει ένα από τα σχέδιά της στον τοίχο της λεωφόρου Παστέρ στην Τεχεράνη, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο.

Η ποινή που της επιβλήθηκε δεν θα μπορούσε να είναι πιο σκληρή, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της, Mohammad Moghimi, στο X. «Η πελάτης μου καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση από το τμήμα 26 [του δικαστηρίου] με την κατηγορία της προσβολής αγίων [στοιχείων] και κήρυγμα κατά του καθεστώτος», έγραψε, «Με το πρόσχημα των πολλαπλών εγκλημάτων, αυτό το δικαστήριο επέβαλε την σκληρότερη ποινή [σε σχέση με] τις δύο αναφερόμενες κατηγορίες».

https://www.instagram.com/p/C8MvfodNq4s/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει την ενέργεια και στέκονται στο πλευρό της καλλιτέχνιδας. Οι «Artists at Risk Connection» και η «PEN America» εξέφρασαν επίσης την απογοήτευσή τους, δηλώνοντας ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στην Farghadani είναι άδικες. «Η Farghadani μεταφέρθηκε αρχικά [μετά τη σύλληψή της] σε ένα λεγόμενο ασφαλές σπίτι που διοικείται από τους Φρουρούς της Επανάστασης και ξυλοκοπήθηκε άγρια. Έμεινε αναίσθητη αφού χτυπήθηκε πολλές φορές στη μύτη και το κεφάλι της».

Λόγω της βίαιης μεταχείρισης που δέχθηκε ενώ κρατούνταν, η Farghadani αρνήθηκε να παραστεί στη δίκη της στο Τμήμα 26. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της: «Επικαλείται την παρανομία του δικαστηρίου και την έλλειψη τήρησης των αρχών της δικαιοσύνης και της δίκαιης δίκης στη δίωξη των πολιτικών κατηγορουμένων».

https://www.instagram.com/p/C69rdsmyf1r/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η ARC, η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει εκφράσει συνεχείς ανησυχίες για την ασφάλειά της στη φυλακή «δεδομένης της κακοποίησης που έχει ήδη υποστεί». Το αναφέρουν περαιτέρω ως δικαιολογία για την άμεση απελευθέρωση τις καλλιτέχνιδας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Farghadani καταδικάζεται σε φυλάκιση. Το 2015, ένα δικαστήριο στην Τεχεράνη την καταδίκασε σε 12 χρόνια πίσω από τα κάγκελα επειδή «διέδιδε προπαγάνδα κατά του συστήματος». Αφέθηκε ελεύθερη ένα χρόνο αργότερα μετά από έφεση.

Με πληροφορίες από: Iranian artist Atena Farghadani sentenced to six years for “spreading propaganda”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ