ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πίνακας πωλείται 17,6 εκατομμύρια λίρες - Bρέθηκε σε στάση λεωφορείου

Πίνακας πωλείται 17,6 εκατομμύρια λίρες - Bρέθηκε σε στάση λεωφορείου

Τα μέλη του προσωπικού βλέπουν τον πίνακα του 16ου αιώνα «Αφροδίτη και Άδωνις» του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Τιτσιάν και του εργαστηρίου, που εκτίθεται κατά τη διάρκεια μιας προεπισκόπησης δημοπρασίας των Sotheby's, στο Λονδίνο, Παρασκευή, Δεκέμβρη. 2, 2022

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Βρέθηκε στο Λονδινο και είναι από το χέρι του διάσημου Ιταλού ζωγράφου Τιτσιάνο.

Όταν αγοράζετε έναν πίνακα ή οποιοδήποτε έργο τέχνης, αγοράζετε επίσης την ιστορία του συγκεκριμένου κομματιού. Εκτός από το ότι φαίνονται ελκυστικοί κρεμασμένοι σε έναν τοίχο, πολλοί πίνακες έρχονται με μια απίστευτα ενδιαφέρουσα ιστορία από μόνοι τους, όπως σίγουρα συμβαίνει με το The Rest on the Flight in Egypt, έναν πίνακα του Τιτσιάνο που έχει πουληθεί τώρα σε τιμή ρεκόρ στο δημοπρασία.

Το κομμάτι, που θεωρείται ότι ζωγραφίστηκε μεταξύ 1508 και 1510, είχε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ταξίδι στον οίκο δημοπρασιών, αφού πέρασε από τα χέρια αυτοκρατόρων, αριστοκρατών και κλεφτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος ιδιοκτήτης του έργου του Τιτσιάνο ήταν ένας Βενετός έμπορος, ο οποίος στη συνέχεια πούλησε το κομμάτι στον Σερ Τζέιμς Χάμιλτον του Χόλιροντχαουζ προτού πάρει το δρόμο για έναν Αυστριακό Αρχιδούκα με το όνομα Λεοπόλδος Βίλχελμ.

Το 1809, περίπου διακόσια χρόνια αφότου ο Τιτσιάνο τελείωσε αρχικά τον πίνακα, λεηλατήθηκε από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα κατά τη διάρκεια της γαλλικής κατοχής της Βιέννης. Αν και ο πίνακας επιστράφηκε λίγα χρόνια αργότερα, αυτό δεν ήταν το τέλος της ιστορίας της κλοπής. Το 1995, κλάπηκε από ένα σπίτι στο Longleat της Αγγλίας και θεωρήθηκε χαμένο για αρκετά χρόνια.

Στη συνέχεια, το 2002, ο ζωτικής σημασίας πίνακας της Αναγέννησης βρέθηκε σε στάση λεωφορείου στο Λονδίνο, χωρίς το κάδρο, μέσα σε πλαστική σακούλα. Ευτυχώς, η ζημιά στο έργο ήταν ελάχιστη και σύντομα επέστρεψε στο Longleat. Πρόσφατα, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αποχωριστούν το ιστορικό έργο, βγάζοντάς το σε δημοπρασία στο Christie's Old Masters στο Λονδίνο νωρίτερα αυτό το μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πίνακας πουλήθηκε για 17,6 εκατομμύρια λίρες. Αυτή η τιμή είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 5 εκατομμύρια λίρες στα οποία αποτιμήθηκε το έργο όταν κλάπηκε τη δεκαετία του 1990, ακόμη και όταν προσαρμόστηκε για τον πληθωρισμό.

Προηγουμένως, το πιο ακριβό έργο του Ιταλού καλλιτέχνη ήταν το A Sacra Conversazione: The Madonna and Child with Saints Luke and Catherine of Alexandria, το οποίο πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2011 για 16,9 εκατομμύρια δολάρια (λίγο κάτω από 13,2 εκατομμύρια λίρες).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ