ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών συμμετέχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών συμμετέχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Ο λογότυπος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου 2016) European Centre for Modern Languages of the Council of Europe edl.ecml.at

Με εκδηλώσεις προγραμματισμένες από τις εστίες και τα παραρτήματά του το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται διαδραστικό φεστιβάλ στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΙΠ, «γλωσσικά παιγνίδια, εργαστήρια και μουσικά δρώμενα προγραμματίζονται από το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Αλεξάνδρειας, το Ιταλικό Προξενείο, την Πρεσβεία της Λιθουανίας, το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Σουηδικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη».

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, ανακαλύπτοντας γλώσσες και πολιτισμούς από την Αγγλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Λιθουανία, την Ισπανία και την Σουηδία. Αποκορύφωμα της φετινής διοργάνωσης είναι η παρουσίαση –με διαδραστικό τρόπο– από μαθητές των ξενόγλωσσων σχολείων της Αλεξάνδρειας της γλώσσας που διδάσκονται.

EDL white poster multilingue European day of languages

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών είναι μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αντιπροσωπεύει 800 εκατομμύρια Ευρωπαίους από 47 χώρες. Συμμετέχουν πολλά γλωσσικά και πολιτιστικά ιδρύματα, ενώσεις, πανεπιστήμια και, κυρίως, σχολεία. Η Ημέρα των Γλωσσών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου από το 2001, όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους των Γλωσσών. Το παραπάνω πόστερ ετοιμάστηκε το 2001 για την προβολή του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών - Πηγή: © Council of Europe, Strasbourg www.coe.int/EDL

Εστία Βελιγραδίου

Την ίδια μέρα, το Βελιγράδι υποδέχεται στο Studentski Park (Φοιτητικό Πάρκο) την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών με έκθεση πολυγλωσσίας και σύνθημα «Περισσότερες Γλώσσες – Περισσότεροι Φίλοι». Το πρόγραμμα των κοινών εκδηλώσεων περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση θεατρικών σκίτσων από μαθητές ξένων γλωσσών, καθώς και συναυλίες μουσικών συγκροτημάτων.

Οι επισκέπτες στο περίπτερο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την παρουσία και επιρροή της ελληνικής στην αγγλική γλώσσα. Στο πλαίσιο του προγράμματος «You speak Greek you just don’t know it» θα παρουσιαστούν στο σερβικό κοινό οι ομιλίες που δόθηκαν στην Ουάσιγκτον το 1957 από τον τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα και στην Αθήνα το 2000 από τον καθηγητή Τζον Καλάρας (John N. Kalaras). Οι ομιλίες είχαν δοθεί στα αγγλικά αλλά αποκλειστικά με λέξεις που έχουν ελληνική προέλευση. Στο περίπτερο του ΕΙΠ προγραμματίζονται, επίσης, γλωσσικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικους.

Εστία Βουκουρεστίου

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ρουμάνου Χωρικού (Muzeul Național al Țăranului Român) στο Βουκουρέστι ο εορτασμός της ευρωπαϊκής γλωσσικής ποικιλίας.

Οι εκδηλώσεις έχουν θέμα τα στερεότυπα της Ευρώπης, ενώ το κοινό μπορεί να ανακαλύψει τον πολιτισμικό πλούτο της Γηραιάς Ηπείρου συμμετέχοντας σε παιχνίδια και διαγωνισμούς. Οι συμμετέχοντες καλούνται να επισκεφτούν τα εθνικά περίπτερα και να μαζέψουν τις λέξεις-κλειδιά, κερδίζοντας διάφορα βραβεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ