ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο επίκεντρο η Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου το 2018

Στο επίκεντρο η Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου το 2018
Στιγμιότυπο από τη 37η Γιορτή Βιβλίουυ στο Ωδείο Αθηνών, την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014 EUROKINISSI/Αλέξανδρος Ζωντανός

Στόχος μας είναι η Αθήνα να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και να γίνει και η ίδια πιο φιλική στο βιβλίο.

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στην σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με την Unesco για την μεγάλη διάκριση ανακήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018.

«Η απόφαση της Unesco είναι τιμητική, αποτυπώνει τηn διεθνή ακτινοβολία της Αθήνας και ενισχύει την στρατηγική επιδίωξή μας, να αναδειχθεί η πόλη μας σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό προορισμό», επισήμανε ο Γιώργος Καμίνης.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta14 που θα προηγηθεί ως διοργάνωση τον Απρίλιο του 2017, σημειώνοντας ότι η Αθήνα αναδεικνύεται σε προορισμό σύγχρονου πολιτισμού που αξιοποιώντας την μοναδική κληρονομιά της αρχαιότητας, δίνει προβάδισμα στη νέα δυναμική δημιουργικής έκφρασης.

Διάκριση για την Αθήνα

Σημαντική διάκριση για την Αθήνα, την οποία αξίζει να γιορτάσουμε, χαρακτήρισε την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018 η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco Κατερίνα Τζιτζικώστα, υπογραμμίζοντας ότι η επιτροπή θα σταθεί αρωγός στο εγχείρημα με στόχο ο δήμος Αθηναίων να ανταποκριθεί στην πρόκληση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να καταστεί το βιβλίο προσβάσιμο σε όλους.

Ο γραμματέας της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου Κώστας Γκοβόστης συνεχάρη τον δήμο Αθηναίων και ευχήθηκε η διοργάνωση να αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη για την πόλη, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας δήλωσε με νόημα: «Χαίρομαι που ο Έλιοτ είχε άδικο όταν είπε ότι ο Απρίλιος είναι ο πιο σκληρός μήνας. Είχε δίκιο για το ’67, αλλά δεν έχει δίκιο γιατί του χρόνου ξεκινάει το εικαστικό κομμάτι της "Ντοκουμέντα" και για τον Απρίλιο του 2018 η Αθήνα γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, με δράσεις που θα την κρατήσουν στο επίκεντρο για ένα χρόνο».

Στην συνέντευξη Τύπου παρέστησαν μεταξύ άλλων οι συγγραφείς Μάνος Ελευθερίου, Βασίλης Βασιλικός, Θανάσης Βαλτινός, Ζυράννα Ζατέλη, Ρέα Γαλανάκη, Πέτρος Τατσόπουλος, Λένα Διβάνη, Χρήστος Χωμενίδης, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μάκης Τσίτας, Αγγελική Στρατηγοπούλου, Ντίνος Σιώτης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Μήτσος Κασόλας, Λίλα Κονομάρα, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Ελένη Πριοβόλου, από τον χώρο των εκδοτών, η Άννα Πατάκη, ο Θανάσης Καστανιώτης, η Εύα Καραϊτίδη (ΕΣΤΙΑ), ο Νίκος Αργύρης και Μαριλένα Πανουργιά (Εκδόσεις Ίκαρος), ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος (Εκδόσεις Μίνωας), ο Νίκος Καρατζάς (Εκδόσεις Ιανός), ο Γιάννης Σολδάτος (Εκδόσεις Αιγόκερως), ο Άρης Λασκαράτος (εκδόσεις Αιώρα), o Γιώργος Δαρδανός (Εκδόσεις Gutenberg), εκπρόσωποι από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς επίσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, του Γαλλικού Ινστιτούτου, εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Αθήνα κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ