ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παπακαλιάτης & Καβογιάννη κάνουν άνω κάτω τη Νέα Υόρκη για το ελληνικό σινεμά

Παπακαλιάτης & Καβογιάννη κάνουν άνω κάτω τη Νέα Υόρκη για το ελληνικό σινεμά

Aπό την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου, η Νέα Υόρκη βλέπει ελληνικό σινεμά.

Αφορμή το 10 Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της πόλης που έκανε τα εγκαίνια του με την ταινία “Νοτιάς” (Mythopathy) του Τάσου Μπουλμέτη στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στο Μανχάταν. Στο σύνολο τους, 17 ταινίες μυθοπλασίας και 7 ντοκιμαντέρ μαζί με άλλες εφτά ταινίες μικρού μήκους νέων δημιουργών συνθέτουν ένα patchwork δημιουργικότητας από την Ελλάδα.

Tο Φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACC), το Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Ίδρυμα (Hellenic American Cultural Foundation) και το Ίδρυμα Ωνάση (Onassis Foundation USA) στη Νέα Υόρκη που είναι και ο βασικός χορηγός του μαζί με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) είναι μια ευτυχής προσπάθεια να εξάγουμε πολιτισμό του σήμερα στο εξωτερικό.

Σε αυτό βοηθάνε δημιουργοί όπως ο Τάσος Μπουλμέτης που 13 χρόνια μετά την Πολίτικη Κουζίνα θέλει να αποπλανήσει στις σκοτεινές αίθουσες τις αισθήσεις με τον γλυκόπικρο Νοτιά του, ο Τάκης Μπαρδάκος με το σκληρό αλλά βαθιά ανθρώπινο ντοκιμαντέρ του Η Αθήνα Από Κάτω που συνεχίζει την φεστιβαλική του πορεία ή ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης που μετέφερε τον Άλλο Κόσμο του στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.

https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p

Εκμεταλλευόμενος την αφορμή ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και η Μαρία Καβογιάννη, πρωταγωνίστρια στην ταινία του που κατέκτησε κοινό και κριτικούς, ανακαλύπτουν τη Νέα Υόρκη online με αστείους, κωμικούς αυτοσχεδιασμούς στους δρόμους της πόλης.

Μετά τη Ζυρίχη, όπου συμμετείχε στο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Worlds apart (όπως είναι ο διεθνής τίτλος της ταινίας) προβλήθηκε στην αίθουσα του Directors Guild of America.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ