ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Voûtes célestes: Το υπερθέαμα φωτός στον θόλο ναού στο Παρίσι προκαλεί δέος (vid&pics)

Voûtes célestes: Το υπερθέαμα φωτός στον θόλο ναού στο Παρίσι προκαλεί δέος (vid&pics)

Την υπογραφή του Miguel Chevalier φέρει η εκπληκτική ψηφιακή δημιουργία, που «στολίζει» τον θόλο του ναού Saint-Eustache, στο Παρίσι, προσφέροντας στους επισκέπτες εντυπωσιακό θέαμα, που γεννά έντονα συναισθήματα.

Φως, χρώματα και κίνηση δημιουργούν μια εικονική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ναού, ο οποίος χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Η εγκατάσταση "Voûtes célestes", δηλαδή ουράνιοι θόλοι, πήρε σάρκα και οστά στο πλαίσιο της "Λευκής Νύκτας 2016".

Ο πρωτοπόρος στην εικονική τέχνη Miguel Chevalier δημιουργεί, με την εγκατάστασή του, φανταστικούς ουράνιους χάρτες στον θόλο του ναού σε πραγματικό χρόνο, με 35 διαφορετικά, έγχρωμα δίχτυα φωτός.

Το έργο συνοδεύεται από αυτοσχεδιασμούς του Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, του οργανίστα του ναού, στο φημισμένο εκκλησιαστικό όργανο του Saint-Eustache, ο ήχος του οποίου μοιάζει να καλεί τις πύλες του ουρανού να ανοίξουν.

Η περίφημη χορωδία του ναού συμβάλλει, με ειδικά σχεδιασμένο ρεπερτόριο. Οι επισκέπτες καλούνται να περιηγηθούν στον ναό, να στρέψουν το βλέμμα προς τα πάνω και να απολαύσουν στο θέαμα, ακόμα και ξαπλώνοντας στο δάπεδο. Μια μικρή γεύση από το επιβλητικό θέαμα, στο βίντεο που ακολουθεί

Γιατί οι Λευκές Νύχτες του Παρισιού μας αξίζουν

Το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, το Παρίσι φόρεσε τα καλά του και γιόρτασε την ετήσια Nuit Blanche, το ολονύκτιο καλλιτεχνικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στους δρόμους, στις πλατείες και τα σοκάκια της πόλης. Από το 2002 που ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία με σκοπό να αναδείξει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στους περαστικους, μέχρι τη φετινή διοργάνωση, ο θεσμός έχει επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, όπως η Νάπολη, οι Βρυξέλλες, το Μόντρεαλ κ.α.

Κατά τη διάρκεια αυτή της ιδιότυπης Λευκής Νύχτα ολονύκτιες performances, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για το συγκεκριμένο βράδυ και κτίρια με απαγορευμένη πρόσβαση ανοίγουν στο κοινό από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ