Έφυγε ο Χομαγιούν Ερσάντι: O πρωταγωνιστής της ταινίας «Η Γεύση του Κερασιού»
Από την ταινία «Η γεύση του κερασιού».
Abbas Kiarostami Productions CiBy 2000 KanoonΟ Ιρανός ηθοποιός Χομαγιούν Ερσάντι, που καθήλωσε το κοινό στην ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι «Η γεύση του κερασιού», πέθανε σε ηλικία 78 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω του μια σπάνια κινηματογραφική κληρονομιά.
Ο Χομαγιούν Ερσάντι, ηθοποιός που έγινε διεθνώς γνωστός μέσα από την εμβληματική ταινία «Η γεύση του κερασιού», πέθανε σε ηλικία 78 ετών, όπως ανακοίνωσε το ιρανικό πρακτορείο IRNA. Η ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι, βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1997, τον καθιέρωσε ως μια μοναδική φυσιογνωμία του ιρανικού και παγκόσμιου σινεμά.
Στο έργο, ο Ερσάντι υποδύεται έναν άνδρα που περιπλανιέται στις παρυφές της Τεχεράνης, προσφέροντας σε αγνώστους να τον βοηθήσουν μετά την αυτοκτονία του. Παρά τις αρνήσεις των περισσότερων, ένας ηλικιωμένος ταριχευτής τον πείθει να δει ξανά τη ζωή και να θυμηθεί «τη γεύση του κερασιού». Η συγκλονιστική ερμηνεία του Ερσάντι μετέτρεψε την ταινία σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα του σύγχρονου ιρανικού κινηματογράφου.
Γεννημένος το 1947 στο Ισφαχάν, ο Ερσάντι σπούδασε αρχιτεκτονική πριν αφιερωθεί στην υποκριτική. Η φυσική του παρουσία και η εσωτερικότητα που ανέδυε στις ερμηνείες του τον έκαναν ξεχωριστό σε κάθε του ρόλο. Συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές, όπως το «Χαρταετοί πάνω από την πόλη» (2007), το βρετανικό κατασκοπευτικό δράμα «Ο Νο1 καταζητούμενος» (2014) και την «Zero Dark Thirty» (2012) της Κάθριν Μπίγκελοου.
Το Σπίτι του Κινηματογράφου του Ιράν τον χαρακτήρισε «εξέχουσα φυσιογνωμία του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης», ενώ η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Φατεμέ Μοχατζερανί τον αποχαιρέτησε ως «ευγενή και στοχαστικό ηθοποιό, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο ιρανικό σινεμά».
Με την απώλεια του Χομαγιούν Ερσάντι, το παγκόσμιο σινεμά χάνει μια σπάνια φωνή, που κατάφερε να συνδέσει την καθημερινότητα με την βαθύτερη ανθρωπιά μέσα από την τέχνη του.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Τόνι Κολέτ και η Μίλι Άλκοκ πρωταγωνίστριες στο θρίλερ επιβίωσης «Hot Mother»
Πέθανε στα 92 του ο Tatsuya Nakadai, ο «άρχοντας» των σαμουράι - «Αντίο» σε ένα θρύλο
Η Νικόλ Κίντμαν στο νέο θρίλερ του Όσγκουντ Πέρκινς «The Young People»
Χειμερινό ηλιοστάσιο: Απόψε η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου - Ξεκινά και επίσημα ο χειμώνας
10:53
Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά της Σκύρου μετά από μπλακ άουτ - Επιχείρηση του Λιμενικού
10:44
«Καμπανάκι» επιστημόνων για τη μετάδοση της γρίπης κατά τις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν
10:35
Επιχείρηση διάσωσης στον Όλυμπο: Ορειβάτης προσπάθησε να ανέβει στην κορυφή και εγκλωβίστηκε
10:26