Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο είναι το ακριβότερο όλων των εποχών
H χρυσή ταφική μάσκα του βασιλιά Τουταγχαμών κατά τη δεύτερη ημέρα για τους επισκέπτες μετά τα επίσημα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στη Γκίζα της Αιγύπτου, Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2025. (AP Photo/Amr Nabil)
AP«Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που να συγκρίνεται με την Αρχαία Αίγυπτο», λέει ο Σαμ Φάρλεϊ, περιγράφοντας την παιδική του εμμονή με μούμιες, πυραμίδες και θησαυρούς – και τώρα αυτή η ιστορία έχει νέο σπίτι: το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, που άνοιξε επίσημα το Νοέμβριο του 2025, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια αναμονής.
Το μουσείο, που ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 1992, καλύπτει 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί πάνω από 100.000 αρχαιότητες, εκ των οποίων το 20% παρουσιάζεται στο κοινό για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους συλλογής του τάφου του Τουταγχαμών. Η ανέγερσή του κόστισε 900 εκατομμύρια λίρες, καθιστώντας το το πιο ακριβό μουσείο που κατασκευάστηκε ποτέ, ξεπερνώντας ακόμη και το Humboldt Forum του Βερολίνου και το Nasjonalmuseet της Οσλο.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των Roisin Heneghan και Shi-Fu Peng συνδυάζει εντυπωσιακή όψη με απαραίτητες υποδομές για κλιματικά ελεγχόμενες συνθήκες, κρίσιμες για τη διατήρηση τόσο εύθραυστων αντικειμένων.
Το μουσείο προσφέρει απεριόριστη θέα στο Σύμπλεγμα Πυραμίδων της Γκίζας, μόλις ένα μίλι μακριά, ενώ η τιμή εισόδου, 1.450 αιγυπτιακές λίρες (περίπου £25), καθιστά την επίσκεψη προσιτή, ειδικά αν συγκριθεί με άλλα πολυδάπανα θεματικά μουσεία όπως το Museum of Ice Cream στη Σιγκαπούρη.
Παρά το υψηλό κόστος κατασκευής, η αξία της συλλογής είναι ανεκτίμητη: οι ειδικοί συγκρίνουν τη σημασία της με αυτή του Λούβρου, που εκτιμάται στα 26 δισ. λίρες, ή του Βρετανικού Μουσείου, που φιλοξενεί ανεκτίμητα αντικείμενα από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο σηματοδοτεί επομένως όχι μόνο ένα αρχιτεκτονικό και οικονομικό επίτευγμα, αλλά και ένα νέο κεφάλαιο στην προστασία και προβολή της αρχαίας αιγυπτιακής κληρονομιάς, προσφέροντας στους επισκέπτες τη μοναδική εμπειρία να περιηγηθούν στην ιστορία χιλιάδων ετών μέσα σε έναν σύγχρονο και υπερσύγχρονο χώρο.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καλλιτέχνης «εισβάλλει» με έργο τεχνητής νοημοσύνης στο Μουσείο του Κάρντιφ
Πρόεδρος του Λούβρου: «Έχω λάβει κάθε μέτρο για τα προβλήματα ασφαλείας μας»
Μετρό Θεσσαλονίκης: Πάνω από 27 εκατ. μετακινήσεις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του
20:10
Βουλή: Με ευρεία στήριξη ψηφίστηκαν τα μέτρα για τους πληγέντες σε Μάτι και Μάνδρα
20:02
ΥΠΕΝ: Ξεκινούν από την 1η Φεβρουαρίου τα πορτοκαλί τιμολόγια - Τι θα ισχύει με την κιλοβατώρα
19:53
Αγρότες: Διαψεύδει η ΕΛΑΣ τα περί χρήσης πλαστικών σφαιρών στα μπλόκα στο Ηράκλειο
19:43