ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πως μια φορεσιά της Κρήτης του 17ου αιώνα αφηγείται ένα κόσμο του φανταστικού

Πως μια φορεσιά της Κρήτης του 17ου αιώνα αφηγείται ένα κόσμο του φανταστικού

Προσοχή στις λεπτομέρειες. Εκεί από όπου ένα παγώνι αιώνων, ένας λαγός, ένα λουλούδι, σκηνές από τη φύση και όντα υπαρκτά αλλά και φανταστικά, ξεπηδούν μέσα από τον πολύπλοκο διάκοσμο ενός φορέματος της Κρήτης του 17ου αιώνα

Εκεί που ο μύθος και οι λεπτομέρειες που τον αφηγούνται μεγεθύνονται, αλλάζουν χρώμα και συνθέτουν ένα νέο μοτίβο το οποίο εφαρμόζεται σε τζάμι, σε χαρτί και σε ξύλινες επιφάνειες.

"Ανοίγουμε το μπαούλο με τους θησαυρούς. Επιλέγοντας διάφορες περιοχές της Ελλάδας, απομονώνουμε λεπτομέρειες από τις φορεσιές του μουσείου Mπενάκη και τις αποτυπώνουμε σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Δημιουργούμε ασπρόμαυρα μοτίβα με στόχο την απόδοση μιας νέας οπτικής και χρησιμοποιούμε επιφάνειες εκτύπωσης από φυσικά υλικά" λέει για το έργο της ομάδας metoo η Δήμητρα Βασιλάκου.

Από κοινού με την Αλίκη Κακουλίδου ερευνούν ένα νέο τρόπο αντίληψης και ανάγνωσης κάτι οκείου και αλλοτινού με ιστορία αιώνων σε μια πρωτότυπη δουλειά στα πλαίσια των παρουσιάσεων του Πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη "Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει."

One dress, one detail

Για το concept για τη βιτρίνα της Κριεζώτου, η Αλίκη Κακουλίδου σημειώνει ότι "συνοψίζεται στη φράση “one dress - one detail” και βασίζεται στην αποδόμηση και ανασύνθεση στοιχείων βγαλμένων από τον πολύπλοκο διάκοσμο μιας Κρητικής φορεσιάς από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη". "Εστιάζουμε σε λεπτομέρειες του κεντήματος που απεικονίζουν σκηνές από τη φύση και όντα υπαρκτά αλλά και φανταστικά και... ταξιδεύουμε σε ένα μαγικό κόσμο" προσθέτει.

Οι metoo διαμορφώνουν τη βιτρίνα και εκθέτουν τα νέα τους αντικείμενα, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά από μελέτη σύγχρονων μοτίβων και των εφαρμογών τους. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις επάνω σε ένα τραπέζι, ως δίσκοι αλλά και αυτόνομα έργα σε τοίχο παρουσιάζονται το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Πωλητήριο της Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα σε ειδικό happening.

Αυτή είναι η τελευταία από τις συνεργασίες της ομάδας metoo που συστάθηκε το 2005 στην Αθήνα και έκτοτε συμμετέχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διακρίνεται και συνεργεί με φορείς και καλλιτέχνες αναζητώντας νέους ορίζοντες στο ταξίδι της οπτικής επικοινωνίας. Με συνοδοιπόρους τους metoo, την Αλίκη Κακουλίδου και τη Δήμητρα Βασιλάκου, όλα καλά θα είναι. Περισσότερο ταξίδι στην ιστοσελίδα τους.

Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα. Διάρκεια: 12.10.2016-02.11.2016

ΔΗΜΟΦΙΛΗ