CULTURE

Η PETA θέλει να μετατρέψει σε μουσείο ζώων το σπίτι όπου ο ΜακΚάρτνεϊ έμαθε κιθάρα

Η PETA θέλει να μετατρέψει σε μουσείο ζώων το σπίτι όπου ο ΜακΚάρτνεϊ έμαθε κιθάρα

Paul McCartney.

Invision

Ένα διαφορετικό μέλλον για το σπίτι όπου ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ έμαθε να παίζει κιθάρα οραματίζεται η PETA. Η διεθνής οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων ζητά να της παραχωρηθεί το ακίνητο στο Λίβερπουλ, με σκοπό να το μετατρέψει σε ένα «μουσείο ενσυναίσθησης» που θα συνδέει την αρχή της μουσικής διαδρομής του πρώην μέλους των Beatles με τη μακρόχρονη δράση του υπέρ των ζώων και του πλανήτη.

Το σπίτι βρίσκεται στην οδό Έλσγουικ 43, στην περιοχή Ντινγκλ του Λίβερπουλ, και ανήκε στον παιδικό φίλο του ΜακΚάρτνεϊ, Ίαν Τζέιμς. Το διώροφο ακίνητο, με δύο υπνοδωμάτια, έχει βγει σε δημοπρασία από την Omega Auctions, με την τιμή πώλησής του να εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τις 170.000 λίρες.

Η PETA, ωστόσο, δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει το σπίτι ως κατοικία. Με επιστολή της προς τον οίκο δημοπρασιών ζητά να της δωριστεί, ώστε να δημιουργήσει έναν χώρο που θα αναδεικνύει τόσο τη μουσική κληρονομιά του ΜακΚάρτνεϊ όσο και τη στάση ζωής του απέναντι στην κακοποίηση των ζώων και την περιβαλλοντική κρίση.

Ένα σπίτι που θα μεταφέρει το μήνυμα της συμπόνιας

https://www.instagram.com/p/B_XUif9HS88/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η αντιπρόεδρος της PETA, Ελίζα Άλεν, υποστήριξε ότι η μετατροπή του ακινήτου σε μουσείο θα έδινε στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο όπου ξεκίνησε η μουσική πορεία του ΜακΚάρτνεϊ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησε τη διεθνή αναγνωρισιμότητά του για να προωθήσει έναν πιο συμπονετικό τρόπο ζωής.

«Η μετατροπή αυτού του σπιτιού σε μουσείο θα έδινε στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν πού ξεκίνησε η αξιοσημείωτη μουσική διαδρομή του Πολ ΜακΚάρτνεϊ και πώς έχει χρησιμοποιήσει την εξαιρετική επιρροή του για να κάνει τον κόσμο ένα πιο συμπονετικό μέρος», ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε, ένα σπίτι που συνδέεται με τα πρώτα μουσικά βήματα του καλλιτέχνη θα μπορούσε να μεταφέρει ένα ακόμη από τα σημαντικότερα μηνύματά του: τη συμπόνια για τα ζώα και τη φροντίδα για τον πλανήτη που μοιραζόμαστε.

Στην επιστολή της, η οργάνωση αναφέρεται στην πολυετή δράση του ΜακΚάρτνεϊ υπέρ της προστασίας των ζώων και στη χορτοφαγία του, σημειώνοντας ότι έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους να επανεξετάσουν τις διατροφικές τους επιλογές. Επικαλείται, μάλιστα, τη γνωστή φράση του: «Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους, όλοι θα ήταν χορτοφάγοι».

Από την κληρονομιά της Λίντα ΜακΚάρτνεϊ στο Meat Free Monday

Η PETA συνδέει επίσης την πρότασή της με την κληρονομιά της Λίντα ΜακΚάρτνεϊ, της πρώτης συζύγου του μουσικού, η οποία υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των ζώων. Όπως επισημαίνει, ο Πολ και οι κόρες τους, Μαίρη και Στέλλα, συνέχισαν αυτή την προσπάθεια μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Meat Free Monday, μια εκστρατεία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μην καταναλώνουν κρέας κάθε Δευτέρα, με στόχο να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διατροφής.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι το μουσείο θα μπορούσε να παρουσιάζει όχι μόνο την ιστορία του ΜακΚάρτνεϊ ως μουσικού, αλλά και τη διαδρομή του ως δημόσιου προσώπου που έχει χρησιμοποιήσει τη φήμη του για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την εκμετάλλευση των ζώων.

Η συνεργασία του ΜακΚάρτνεϊ με την PETA περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ντοκιμαντέρ Glass Walls, στο οποίο ο ίδιος αναδεικνύει τις συνθήκες διαβίωσης και θανάτωσης των ζώων στα σφαγεία και στις βιομηχανικές μονάδες εκτροφής. Η φράση του για τα σφαγεία με γυάλινους τοίχους έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μηνύματα της εκστρατείας του υπέρ της χορτοφαγίας.

Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί αν το αίτημα της PETA θα γίνει δεκτό. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι έχει επικοινωνήσει με την Omega Auctions ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση της οργάνωσης για την παραχώρηση του ακινήτου. Επομένως, η ιδέα της δημιουργίας του μουσείου παραμένει πρόταση και όχι οριστική απόφαση.