ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Stop από την Ελβετία σε δημοπρασία των Sotheby's με υπογραφή Καλβίνου

Stop από την Ελβετία σε δημοπρασία των Sotheby's με υπογραφή Καλβίνου

Το καντόνι της Γενεύης εμπόδισε την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα δημοπρασία του Sotheby's στη Νέα Υόρκη, χειρογράφου που φέρει την υπογραφή του Καλβίνου. To ιστορικό ντοκουμέντο είχε κλαπεί εδώ και έναν και πλέον αιώνα, αναφέρει σε δημοσίευμα της η ελβετική εφημερίδα Tribune de Genève.

Πρόκειται για μια χειρόγραφη απόδειξη παραλαβής μισθού που υπέγραψε ο γάλλος θεολόγος και μεταρρυθμιστής Ιωάννης Καλβίνος στις 15 Δεκεμβρίου 1553 στη Γενεύη, όταν και εκτελούσε χρέη υπουργού Θρησκευμάτων.

Το χειρόγραφο αξίας 20.000 έως 30.000 δολαρίων περιλαμβανόταν στη συλλογή με τις 200 περίπου εκδόσεις της Βίβλου και άλλων ιστορικής σημασίας εγγράφων που είχε συγκεντρώσει ο αμερικανός θεολόγος Τσαρλς Κάλντγουελ Ράιρι και η οποία έχει προγραμματιστεί να βγει σε δημοπρασία στις 5 Δεκεμβρίου από τον οίκο Sotheby's.

Οι αρχές του καντονιού ζήτησαν από τον οικο δημοπρασιών να αποσύρει το χειρόγραφο εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την ανάκτησή του. Ο οίκος αποφάσισε να φυλάξει το χειρόγραφο μέχρι να διαπιστωθεί ο ιδιοκτήτης του αν και η διαδικασία στις ΗΠΑ μπορεί να είναι μακρά και δαπανηρή -άλλωστε πρόκειται για ένα έγγραφο που έχει κλαπεί έναν αιώνα και πλέον, πριν.

Οι αρχές της Γενεύης δήλωσαν στην εφημερίδα ότι "προτιμούν μια διαπραγμάτευση φιλικού διακανονισμού παρά την προσφυγή στη δικαιοσύνη".

Sothebys Ryrie auction

"Έχουμε περίπου 20 τέτοιες αποδείξεις μισθοδοσίας", παραδέχεται ο επικεφαλής των Αρχείων του καντονιού της Γενεύης Πιερ Φλούκιγκερ, "και δεκάδες υπογραφές του Καλβίνου". Το έγγραφο είχε ήδη πωληθεί το 1982, στη συνέχεια το 1987, πάντα από τον Sotheby's, αλλά τότε η Γενεύη δεν είχε πληροφορηθεί για τη δημοπρασία καθώς τότε τα νέα δεν κυκλοφορούσαν με ορμή, όπως σήμερα, στους καιρούς του διαδικτύου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ