ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αmy Winehouse αγαπούσε το Sudoku και τον Σνούπι

Η Αmy Winehouse αγαπούσε το Sudoku και τον Σνούπι

Όταν είχε διοργανωθεί στο Λονδίνο το 2013 η έκθεση φόρος τιμής στην Amy Winehouse στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου είχε συγκλονίσει. Φέτος η έκθεση ανοίγει ξανά τις πόρτες της σε Μελβούρνη και Λονδίνο δίνοντας πρόσβαση στην Amy πριν γίνει ντίβα. 

Η έκθεση Αmy Winehouse: Α Family Portrait αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους χιλιάδες θαυμαστές της αδικοχαμένης ντίβας της σόουλ να ανακαλύψουν εκ νέου φωτογραφίες, μουσικά όργανα και προσωπικά της αντικείμενα.

"Η οικογένεια της Αmy μάς προσέφερε μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στα προσωπικά της αντικείμενα χάρη στα οποία θα γίνουμε μάρτυρες του πάθους που είχε για την μουσική, τη μόδα, το σουντόκου, τον Σνούπι, το Λονδίνο και πολλά άλλα" ανακοίνωσε το μουσείο.

Η Amy ήταν πολύ κοντά στην οικογένειά της και γνώριζε τις εβραϊκές ρίζες και την κληρονομιά της.

Μεταξύ των εκθεμάτων, οι απανταχού θαυμαστές της και οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν πολλές οικογενειακές φωτογραφίες - τα δείπνα του Σαββατόβραδου, το μπαρ μιτσβα (εβραϊκή τελετή ενηλικίωσης) του αδελφού της Alex καθώς και φωτογραφίες της αγαπημένης της γιαγιάς Synthia.

Amy7

Η τραγουδοποιός γνώρισε τη δόξα το 2006 με το άλμπουμ Back to Black, ένα εξαιρετικό μείγμα σόουλ-τζαζ και R&B για το οποίο απέσπασε πέντε βραβεία Grammy.

Σταδιακά η Winehouse εγκλωβίστηκε σε έναν αυτοκαταστροφικό φαύλο κύκλο εθισμών. Θύμα της βουλιμίας, του αλκοολισμού και των ναρκωτικών, η μουσική φαινόταν ως ο μόνος τρόπος διαφυγής.

Η ζωή της έμπνευση για πολλούς

Το 2015 ο βρετανός σκηνοθέτης Ασίφ Καπάντια αφηγήθηκε τη ζωή της ντίβας Amy σε ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ, για το οποίο οι γονείς της είχαν σοβαρές αντιρρήσεις θεωρώντας ότι μίλησαν σε αυτό άνθρωποι που τη γνώριζαν ελάχιστα.

Εκεί, ανακαλύψαμε μια νέα πτυχή της προσωπικότητά της, με τον Καπάντια να παρουσιάζει ένα πρωτοφανές χρονικό ενηλικίωσης, αθωότητας, μαζικής υστερίας και τραγικού τέλους που γράφτηκε με τη μουσική ενός κοριτσιού που το μόνο που το ενδιέφερε ήταν να μπορεί να τραγουδάει.

Πλέον τα βραβεία που απέσπασε μιλούν από μόνα τους για τη δόξα που έζησε στο μικρό διάστημα της ζωής της. Προτάθηκε για έξι βραβεία Grammy, κέρδισε τα πέντε κι έγινε η πρώτη Βρετανίδα καλλιτέχνις που απέσπασε πέντε βραβεία σε μια βραδιά (ανάμεσά τους αυτά του Καλύτερου Δίσκου, Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη, Τραγουδιού της Χρονιάς).

Επιπλέον κέρδισε ένα βραβείο Brit, τρία βραβεία Ιvor Novello και το album της Back To Black ήταν το κορυφαίο σε πωλήσεις τη δεκαετία 2000-2009 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα μήνα μετά τον θάνατό της, το άλμπουμ έγινε το πιο επιτυχημένο του 21ου αιώνα σε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H Amy Winehouse πέθανε στις 23 Ιουλίου του 2011 από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ