ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με τιμή εκκίνησης τα $60 εκατ. δολάρια το ροζ διαμάντι γράφει ιστορία

Με τιμή εκκίνησης τα $60 εκατ. δολάρια το ροζ διαμάντι γράφει ιστορία

Δύο εβδομάδες πριν όλοι μιλούσαν για ένα πολύτιμο λίθο που η τιμή πώλησης του ίσως αγγίξει τα 60 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα το δυσθεώρητο ποσό είναι μόνο η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία του ροζ διαμαντιού Pink Star που διοργανώνει στις αρχές Απριλίου στο Χονγκ Κονγκ ο οίκος Sotheby's.

Το μεγάλο σαν δαμάσκηνο ροζ διαμάντι των 59,60 καρατίων, είναι το μεγαλύτερο διαμάντι στην κατηγορία του που έχει πιστοποιηθεί ποτέ από το Αμερικανικό Γεμολογικό Ινστιτούτο και αναμένεται να πωληθεί έναντι ποσού ρεκόρ όταν τεθεί σε δημοπρασία.

Είχε ήδη πωληθεί σε δημοπρασία από τον Σόθμπις το 2013 στη Γενεύη αντί 83 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά ο αγοραστής δεν τήρησε τους όρους πληρωμής.

Η πώλησή του "θα καταγράψει παγκόσμιο ρεκόρ για κόσμημα που βγαίνει στο σφυρί", δήλωσε η αντιπρόεδρος για την Ασία του Σόθμπις Κουέκ Τσιν Γεό.

Οι μεγιστάνες του Χονγκ Κονγκ διψάνε για λάμψη

Το Χονγκ Κονγκ είναι ο ιδεώδης τόπος για τέτοιου είδους πωλήσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια ασιάτες αγοραστές υπερέβησαν τα ανώτατα όρια για διαμάντια διαφόρων κατηγοριών, δήλωσε η αντιπρόεδρος του οίκου.

Το 2015, ένας εκατομμυριούχος από το Χονγκ Κονγκ είχε πληρώσει 48,46 εκατομμύρια δολάρια για να δωρίσει στην κόρη του το "Blue Moon", ένα εντυπωσιακό μπλε διαμάντι 12,03 καρατίων, σε δημοπρασία του Σόθμπις στη Γενεύη. Την προηγουμένη, είχε ξοδέψει 28,5 εκατομμύρια δολάρια για ένα έντονο ροζ διαμάντι.

Σύμφωνα με την Κουέκ, "το ενδιαφέρον για το "Pink Star" παραμένει αμείωτο παρά την πώληση του 2013 που ματαιώθηκε.

"Τέσσερα χρόνια είναι ένα καλό χρονικό διάστημα μετά την πώληση στη Γενεύη. Υπάρχει πλήθος νέων πολυεκατομμυριούχων στην αγορά".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ