ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι περίεργες αντίκες μιας δημοπρασίας

Οι περίεργες αντίκες μιας δημοπρασίας

Ένα ζευγάρι γυαλιών για το χιόνι φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο, ένα κρανίο δεινοσαύρου και μια αυτοπροσωπογραφία από το γλύπτη Jamie Salmon. Όλα αυτά είναι κάποια από τα εκκεντρικά εκθέματα που θα βρίσκονται στον πλειστηριασμό των Sotheby's, “Curiosity III” στο Χονγκ Κονγκ (4 Απριλίου).

Πρόδρομοι στα μουσεία

Τώρα στην τρίτη διεξαγωγή της η δημοπρασία εμπνεύστηκε από τα curiosity cabinets του 16ου αιώνα, τα οποία «στέγασαν» εγκυκλοπαιδικές συλλογές αντικειμένων -- θρησκευτικά λείψανα, συντηρημένα ζώα, πολύτιμοι λίθοι, αντικείμενα τέχνης-- που ήταν πρόδρομοι στα μουσεία.

Με εκτιμώμενη αξία γύρω στα 6.4 εκατομμύρια δολάρια, τα 76 αντικείμενα που θα είναι διαθέσιμα στον πλειστηριασμό, χρονολογούνται από την Ιουράσια περίοδο έως και τη σημερινή.

«Πολλοί συλλέκτες στην Ασία ασχολούνται με ένα μόνο τομέα τέχνης, όπως για παράδειγμα με τη ζωγραφική. Η έκθεση “Curiosity” προσπαθεί να τους παροτρύνει σε ένα πιο ιδιαίτερο είδος συλλογής και να τους ενθαρρύνει ώστε να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την αρχαιότητα» αναφέρει ο Nicholas Chow, αναπληρωτής πρόεδρος του Sotheby και του τμήματος τέχνης.

Κυριότερα αντικείμενα της δημοπρασίας

Ένα αντικείμενο που ο Chow έχει ενθουσιαστεί είναι τα γυαλιά χιονιού Chukchi που ανήκαν σε έναν πλούσιο κάτοικο της βόρειας Σιβηρίας.

170331124529 sothebys snow goggles exlarge 169

«Πιθανώς να έχουν δημιουργηθεί πριν από 200 χρόνια και είναι μία πρώτη μορφή γυαλιών. Είναι φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο και καλοσχηματισμένα. Η αισθητική τους δε μαρτυρά το ακριβές χρονικό διάστημα που φτιάχτηκαν ή το μέρος, γεγονός που τα κάνει τόσο ξεχωριστά».

Ένα άλλο αντικείμενο που έχει προκαλέσει έκπληξη στον Chow, είναι το άγαλμα Bamana από το Μαλί. Μία γυναικεία φιγούρα που χρονολογείται στο 15ο ή 16ο αιώνα.

170331141406 sothebys curiosity bamana exlarge 169

«Ένας συνάδελφος με βοήθησε να το βρω στο Παρίσι, από έναν πολύ μεγάλο συλλέκτη σύγχρονης τέχνης, ο οποίος έμεινε έκπληκτος με αυτό που θέλαμε να κάνουμε και συμφώνησε στο να μας παραδώσει ένα τόσο σημαντικό κομμάτι».

Ένα νέο είδος δημοπρασίας

Όλοι οι μεγάλοι οίκοι πλειστηριασμών, έχουν υιοθετήσει μια νέα τακτική: την επιλογή ασυνήθιστων αντικειμένων και την αποφυγή διεξαγωγής των πλειστηριασμών με τον πλέον «κλασικό» τρόπο ώστε έτσι να κρατήσουν το κοινό τους.

Το 2013, η εταιρεία δημοπρασιών Christie, διεξήγαγε μία ετήσια εξωπραγματική πώληση (“Out of the Ordinary”), στην οποία πουλήθηκαν ιδιαίτερα κομμάτια όπως ένα ταριχευμένο αρνί με δύο κεφάλια (στην τιμή των 16.320 δολαρίων) και ένα κέρινο ομοίωμα σε πραγματικό μέγεθος του Φρόιντ (στην τιμή των 9.500 δολαρίων).

Δημιουργημένη το 2008 για να προσφέρει τα καλύτερα παραδείγματα για τη συλλογή των κατηγοριών σε όλες τις παραδοσιακές διακοσμητικές τέχνες, συμπεριλαμβανομένης της πορσελάνης, του ασημιού και των ρολογιών, η Christie είχε μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι τον περασμένο Σεπτέμβριο από την πώληση του όπλου του ποιητή Πολ Βερλαίν, ο οποίος παραλίγο να πυροβολήσει τον εραστή του Αρθούρο Ρεμπώ το 1873. Πωλήθηκε για $460.000 (435.000 ευρώ) – δηλαδή σχεδόν επτά φορές εκτίμησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ