ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ουίνστον Τσόρτσιλ: Το ρολόι του για «ενότητα στην Ευρώπη» δημοπρατείται

Ουίνστον Τσόρτσιλ: Το ρολόι του για «ενότητα στην Ευρώπη» δημοπρατείται

Παρά το γεγονός ότι το όνομά της εταιρίας δεν αναγράφεται πλέον στα καντράν των ρολογιών, το ενδιαφέρον για την εκκεντρική ελβετική φίρμα Lemania αναζωπυρώνεται γιατί τα στρατιωτικά ρολόγια είναι ένα ιερό δισκοπότηρο συλλεκτών.

Ωστόσο, είναι ένα μοντέλο που φόρεσε ο πολιτικός της Βρετανίας που απασχολεί τα media αυτές τις μέρες. Αφορμή; Η δημοπρασία στις 25 Απριλίου του ρολογιού Lemania που δόθηκε στον Ουίνστον Τσόρτσιλ από το Καντόνι του Βω στο Sotheby's του Λονδίνου.

Ο χρονογράφος δόθηκε στον Τσόρτσιλ το καλοκαίρι του 1946, όταν έμενε στο χωριό Bursinel της Ελβετίας.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Τσόρτσιλ επισκέφθηκε τη Λοζάνη όπου οι ντόπιοι τον ευχαρίστησαν για το ρόλο του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε η κυβέρνηση του Βω τον ευχαρίστησε με μία ελβετική δημιουργία: ένα καλοφτιαγμένο ρολόι.

Αργότερα εκείνο το μήνα, έδωσε τη διάσημη ομιλία του προτείνοντας "ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης". "Ας αναδυθεί η Ευρώπη" κατέληξε.

Το δώρο συμβόλιζε το όραμα του Τσώρτσιλ για "ειρήνη και ενότητα στην Ευρώπη" αναφέρει η Joanne Lewis, επικεφαλής στον τομέα των ρολογιών του Sotheby’s.

3 1

Ο Τσώρτσιλ κράτησε το ρολόι αυτό σε όλη του τη ζωή και η κατάστασή του αποδεικνύει πως το φορούσε αρκετά συχνά. Μετά το θάνατό του, το κληρονόμησε η οικογένειά του και τώρα αναζητά το νέο του ιδιοκτήτη.

Δεδομένου του πολιτικού κλίματος, αυτό το ρολόι θα μπορούσε να αποδειχθεί το ιδανικό αξεσουάρ για έναν σταθερό στα πολιτικά του πιστεύω άνθρωπο, ο οποίος θα θέλει να αποδείξει ότι ο Τσόρτσιλ δεν θα υποστήριζε το Brexit.

Winston Churchill's watch symbolizing 'peace and unity in Europe' to be sold By Ken Kessler, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ