ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γεώργιος Γ΄ & Τζορτζ Ουάσινγκτον: Οι παράλληλες ζωές τους σε μια έκθεση

Γεώργιος Γ΄ & Τζορτζ Ουάσινγκτον: Οι παράλληλες ζωές τους σε μια έκθεση

Παράλληλες ζωές και κόσμοι αποκαλύπτονται μέσα από σπάνια ιστορικά αρχεία που δεν έχουν "συναντηθεί" ποτέ ξανά σε μια νέα έκθεση που έχει ενθουσιάσει τους ιστορικούς καθώς εξετάζει τους αλληλεπικαλυπτόμενους αλλά ξεχωριστούς κόσμους δύο μορφών παγκόσμιου βεληνεκούς που έζησαν στα τέλη του 18ου αιώνα σε διαφορετικές πλευρές του Ατλαντικού - του Βασιλιά Γεωργίου Γ΄(1738-1820) και του προέδρου Τζορτζ Ουάσινγκτον (1732-1799).

Τα Βασιλικά Αρχεία της Βρετανίας και η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η νέα έκθεση "Two Georges" αξιοποιεί τις πλούσιες πηγές ιστορικής γνώσης που διαθέτουν οι βιβλιοθήκες, για να βρει παραλληλισμούς, ομοιότητες και αντιθέσεις μεταξύ των δύο ανδρών.

"Συνδεδεμένοι, αλλά τελικά χωρισμένοι από την αυτοκρατορία, οι δύο Γεώργιοι παρουσιάζουν μια ξεχωριστή προοπτική σε αυτή τη σημαντική ιστορική περίοδο" αναφέρουν.

Η έκθεση που θα παρουσιαστεί πρώτα στην Ουάσινγκτον το 2021, χωρίς να έχει αποφασιστεί μια άφιξή της στη Βρετανία, σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη δημόσια δέσμευση του Georgian Papers Programme (GPP).

Το κοινό αυτό πρόγραμμα έχει στόχο την ψηφιοποίηση και δημοσίευση στο Διαδίκτυο έως το 2020 μεγάλης συλλογής 350.000 εγγράφων των Βασιλικών Αρχείων από την γεωργιανή εποχή, το 85% των οποίων δεν έχουν έρθει ποτέ στο φως στη δημοσιότητας.

GEORGEWASHING

Τζορτζ Ουάσιγνκτον, προσωπογραφία από τον James Barton Longacre

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, το Royal Collection Trust και το King’s College του Λονδίνου υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2016 μνημόνιο συμφωνίας στο οποίο αποδέχτηκαν να ανταλλάσσουν πηγές για να βοηθήσουν στην ψηφιοποίηση των εγγράφων του Βασιλιά Γεωργίου Γ΄, του βρετανού μονάρχη που κυβερνούσε όταν οι αμερικανικές αποικίες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους, ιδρύοντας ένα νέο κράτος.

Πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1789-1797) και ένας από τους πατέρες του αμερικανικού έθνους, ο Γεώργιος Ουάσινγκτον πιστεύεται ότι κέρδισε τον σεβασμό του Γεωργίου Γ΄, αντιπάλου του και ηττημένου στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

King George III by Sir William Beechey

Βασιλιάς Γεώργιος Γ', προσωπογραφία από τον sir William Beechey/ Wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ