ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Ραβέλ: Αποτίει φόρο τιμής στον μεγάλο Γάλλο συνθέτη

Φεστιβάλ Ραβέλ: Αποτίει φόρο τιμής στον μεγάλο Γάλλο συνθέτη
Wikipedia

Βιρτουόζοι και νέοι δεξιοτέχνες θα δώσουν το ρυθμό για τρεις εβδομάδες στηΧώρα των Βάσκων, καθώς την Κυριακή σηκώνει αυλαία για πρώτη φορά το «Φεστιβάλ Ραβέλ», αποτίνοντας φόρο τιμής στο μεγάλο τέκνο της χώρας, Μορίς Ραβέλ, 80 χρόνια μετά το θάνατό του.

Γεννημένος στο Σιμπούρ στα γαλλοϊσπανικά σύνορα στην πλευρά του Ατλαντικού, ο Μορίς Ραβέλ (1875-1937) από πολύ μικρός έφυγε για το Παρίσι, συχνά όμως επέστρεφε στη Χώρα των Βάσκων με την οποία ήταν πολύ συνδεδεμένος.

«Καθώς είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται αυτό το Φεστιβάλ, έχουμε προγραμματίσει να παρουσιάσουμε ένα αφιέρωμα στα μέτρα του συνθέτη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Ραβέλ του Σιμπούρ, Ζαν Φρανσουά Εσιέ, ο οποίος μαζί με τον Ζαν Μισέλ Μπαρά, πρόεδρο του φεστιβάλ «Μουσική στην Ακτή των Βάσκων» ένωσαν τις δυνάμεις τους για την διοργάνωση του Φεστιβάλ Ραβέλ στη Χώρα των Βάσκων.

Έως τις 17 Σεπτεμβρίου που θα διαρκέσει το Φεστιβάλ έχει προγραμματισθεί να δοθούν 17 συναυλίες στις εμβληματικές τοποθεσίες της Χώρας των Βάσκων, όπως οι εκκλησίες στο Σιμπούρ και στο παραμυθένιο Σεν-Ζαν-ντε-Λουζ, στο κωδωνωστάσιο του Καθεδρικού της Μπαγιόν και στο Καζίνο Bellevue στο Μπιαρίτς.

Το φεστιβάλ επίσης επικεντρώνεται σε συνθέτες που αποτέλεσαν, σε διαφορετικό βαθμό, μοντέλα ή πηγές έμπνευσης για τον πιό γνωστό παγκοσμίως γάλλο συνθέτη: Μότσαρτ, Μασνέ, Σαιν Σανς, Μουσόργκσκι, Στράους και Γκέρσουιν.

Επίσης, στη διάρκεια του Φεστιβάλ η ακαδημία Ραβέλ θα συνεχίσει όπως κάθε χρόνο να δέχεται νέα ταλέντα από τη Γαλλία και το εξωτερικό.

Για το 2018 οι διοργανωτές σκοπεύουν να επεκτείνουν το Φεστιβάλ Ραβέλ σε όλη την επικράτεια της Ακουϊτανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ