ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νeil Young: 230 συλλεκτικά τρενάκια του σπουδαίου ρόκερ στο σφυρί

Νeil Young: 230 συλλεκτικά τρενάκια του σπουδαίου ρόκερ στο σφυρί

Ο τραγουδιστής της ροκ Νιλ Γιανγκ πωλεί ορισμένα από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά του --ένα μέρος της συλλογής με τρένα μινιατούρες που διαθέτει.

Ο καναδός σταρ της folk και rock βγάζει σε δημοπρασία περισσότερα από 230 τρενάκια από τη τεράστια συλλογή μοντελισμού που έχει με σιδηροδρόμους της αμερικανικής παιχνιδοβιομηχανίας Lionel, στις 9 Δεκεμβρίου στο Λος 'Αντζελες. Ορισμένα από τα μοντέλα εκτιμάται ότι θα πωληθούν έως 9.000 δολάρια έκαστο, ανακοίνωσε ο οίκος Julien's Auctions.

Ο 71 ετών Γιανγκ, που έγινε γνωστός από τα τραγούδια του την εποχή του Φεστιβάλ του Γούντστοκ στις ΗΠΑ, όπως και από το "Ohio" και το "Heart of Gold", είναι μέγας λάτρης του μοντελισμού επί 20 και πλέον χρόνια. Ξεκίνησε τη συλλογή με τρένα και ολόκληρα σιδηροδρομικά δίκτυα σε μινιατούρα στο ράντζο του στην Καλιφόρνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κυρίως για να επικοινωνεί με τον γιο του Μπεν που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, όπως δήλωσε.

Επίσης σχεδίασε ένα τηλεχειριστήριο για τρένα που επιτρέπει σε πολλές αμαξοστοιχίες να κινούνται ταυτόχρονα, όπως και μια συσκευή που βγάζει πραγματικό ήχο από τρένα, ώστε να βοηθήσει τον γιο του να χαίρεται όσο το δυνατό περισσότερο από το χόμπι αυτό.

"Είναι απόλυτα χαλαρωτικό", είχε δηλώσει ο Γιανγκ στον αμερικανό παρουσιαστή Ντέιβιντ Λέτερμαν μιλώντας για το χόμπι του το 2012, όταν είχε εμφανιστεί στην τηλεοπτική του εκπομπή.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα κομμάτια της δημοπρασίας ξεχωρίζει ένας σιδηρόδρομος μοντελισμού Lionel Hudson που εκτιμάται ότι θα πωληθεί από 4.000 έως 9.000 δολάρια.

Ο Γιανγκ βγάζει στο σφυρί επίσης ορισμένα από τα κλασικά αυτοκίνητα που έχει στη συλλογή του. Ανάμεσά τους μια σπάνια Buick Roadmaster Skylark με κουκούλα, που κατασκευάστηκε ειδικά για την 50η επέτειο του συγκεκριμένου μοντέλου του 1953 και στον άξονα του τιμονιού του γράφει "ειδικά για τον Νιλ Γιανγκ". Η τιμή της εκτιμάται από 200.000 έως 300.000 χιλιάδες δολάρια.

Η συλλογή όλων αυτών των αντικειμένων ήταν η μεγάλη μου χαρά, πηγή έμπνευσης, διασκέδαση και δημιουργικότητα κατά τη διάρκεια της ζωής μου. Τώρα είναι καιρός να τα μοιραστώ με άλλους, οι οποίοι ελπίζω να χαρούν με αυτά και να τα αγαπήσουν τόσο όσο εγώ", είπε ο Γιανγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ